12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermen în aprilie pentru înfiinţarea SMEO

Termen în aprilie pentru înfiinţarea SMEO

Tribunalul Gorj va judeca abia luna viitoare apelul depus de sindicaliştii care vor să înfiinţeze Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO). Instanţa a decis ca termenul de judecată să fie 2 aprilie şi astfel s-a mai prelungit aşteptarea liderilor celor 11 sindicate care au semnat un protocol de fuziune şi înfiinţare a Sindicatului Mine Energie Oltenia, care se doreşte majoritar la nivelul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Judecătorii ar trebui să admită dizolvarea sindicatelor componente şi să accepte noul sindicat care îl are ca preşedinte interimar pe Ion Ruşeţ, fost prim-vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME). Liderii celor 11 sindicate nu au mai dorit să facă parte din organizaţia sindicală condusă de către Marin Condescu şi au stabilit în urmă cu două luni să îşi înfiinţeze propriul sindicat, care să înglobeze majoritatea celor 19.000 de mineri şi energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Demersul în instanţă s-a prelungit din cauza contestaţiilor depuse de celelalte sindicate, care au rămas în Federaţia Naţională Mine Energie.

Comisia paritară, în aer

Întrucât înfiinţarea Sindicatului Mine Energie Oltenia se tot amână, administraţia caută o formulă pentru a-i chema la negocieri pe toţi liderii salariaţilor. Nici şedinţele Comisiei paritare administraţie-sindicate nu au mai avut loc până acum, ci doar câteva întâlniri de informare. Negocierea drepturilor salariaţilor se face în baza contractului colectiv de muncă semnat de patru federaţii sindicale, însă ruperea a 11 sindicate din FNME a dat lucrurile peste cap. Liderii rămaşi în Federaţia condusă încă de Marin Condescu susţin că Ion Ruşeţ este un apropiat al administraţiei, mai ales că este subaltern al directorului Direcţiei Resurse Umane, Ion Răuţ. Sindicalistul Ruşeţ afimă, la rândul său, că renunţă la locul de muncă de la CEO în momentul în care va putea primi salariu de la Sindicatul Mine Energie Oltenia, pentru a nu mai fi acuzat de imparţialitate. Pentru a nu se ajunge la desindicalizare masivă, sindicaliştii lui Ion Ruşeţ au decis să înfiinţeze şi Sindicatul Mine Energie Rovinari, condus de Gabriel Căldăruşe. Şi acest demers a fost contestat în instanţă, următorul termen de judecată fiind programat pe 17 martie.

A început reorganizarea TESA

Interesant este că în această perioadă se decide soarta a peste 800 de salariaţi TESA şi sindicatele ar trebui să fie active, în ceea ce priveşte politica de reorganizare începută de administraţia Complexului Energetic Oltenia. Reprezentanţii companiei producătoare de lignit şi energie electrică au anunţat că vor implica şi sindicatele în procesul de reorganizare a salariaţilor TESA. Majoritatea acestora vor fi nevoiţi să treacă din birouri în producţie. La unii angajaţi, acest lucru va însemna o creştere de salariu, în timp ce altora le va scădea leafa. Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, reorganizarea TESA nu va implica disponibilizări de personal. Realizarea la sediul central din Târgu Jiu a unui departament unic juridic, economic şi financiar a lăsat fără obiectul muncii câteva sute de salariaţi care activau ca economişti şi jurişti la subunităţi. Aceştia trebuie să fie reîncadraţi pe alte posturi, majoritatea în producţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS