16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum se sting restanţele la întreţinere

Cum se sting restanţele la întreţinere

Nu puţini sunt proprietarii cu datorii la întreţinere care refuză să plătească penalizările sau vreo factură restantă. Ajunşi la casieria asociaţiei, ei vor să achite doar factura curentă sau facturile din urmă fără penalităţi.
Conform normelor în vigoare, inclusiv Codul Fiscal, debitele se achită în ordine cronologică, respectiv se plăteşte suma de bază cea mai veche plus penalitatea aplicată.
Este şi în interesul proprietarului să nu se înregistreze cu sume cu titlu de restanţă, care pot genera penalităţi.
Asociaţiile de proprietari sunt şi ele supuse legilor, inclusiv celei a contabilităţii. Debitele se încasează în ordinea vechimii. Nu se poate încasa o penalitate fără debitul care e baza de calcul a penalităţii. Dacă locatarul are o datorie de 100 de lei veche de trei ani, adică e pe lista de plată de acum trei ani, se încasează debitul de 100 de lei plus penalitatea aferentă lunilor neprescrise. Penalitatea nu poate depăşi baza niciodată. Şi aşa mai departe pentru fiecare lună, până se ajunge la zi.
Penalităţile se evidenţiază în registru separat în contabilitate şi se actualizează lună de lună. „Din câte cunosc, asociaţiile lucrează după Legea contabilităţii, adică se stinge cu întâietate datoria cea mai veche, cu penalitatea aferentă. Proprietarul nu poate să pretindă plata ultimei facturi la întreţinere, trecând peste restanţe, mai ales că acestea sunt purtătoare de penalităţi. Este ca la orice alt furnizor, la care dacă merg să plătesc îmi va lua banii pentru factura cea mai veche. Reglementări avem însă şi în noul Cod Civil“, a spus Ion Pătrulescu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari 2012, din Craiova.

Suma plătită de un proprietar stinge cea mai veche datorie

Ordinea de stingere a datoriilor este reglementată de noul Cod Civil la art. 1506-1509, adoptat prin Legea nr. 287/2009, republicată cu modificări şi intrată în vigoare de la 1.10.2011.
„Lucrăm după noul Cod Civil, respectiv art. 1509, în care se spune clar «Se vor stinge datoriile mai vechi». Dacă am datorii de anul trecut, nu pot să plătesc datoria din acest an. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu datoriile de la furnizori, se sting datoriile mai vechi. Cum justifică firma că a şters o datorie mai nouă, dar din spate sunt altele? Dacă nu are toţi banii, trebuie specificat că s-a plătit parţial, iar apoi se trece că s-a plătit restanţa lunii X, să zicem. Este foarte important ce se scrie pe chitanţă. Se poate pierde un proces în instanţă, am avut o situaţie în care casiera a trecut că proprietarul a achitat restanţă la întreţinere şi se înţelegea că a achitat toată restanţa, deşi el avea restanţă pe 2011 câteva luni, apoi apărea cu zero câteva luni din 2012, alte câteva luni avea restanţe, iar în 2013 figura iar cu datorii. Nu există această posibilitate ca eu, restanţierul, să plătesc creditorului – asociaţia – o anumită sumă pentru o anumită datorie“, a explicat Georgeta Matea, reprezentantă a Imogest Patrimona, firmă de administrare imobile.
Aceeaşi modalitate de plată se aplică şi la Asociaţia nr. 84B – 87B Craioviţa Nouă. „Noi încasăm în funcţie de factura cea mai veche, adică întreţinerea pe luna respectivă şi penalizarea aferentă. Şi la furnizori, plata se face în acelaşi mod“, a spus Costina Birdău, administrator.

Imputaţia legală

a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenţă;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puţine garanţii;
c) imputaţia se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menţionate la lit. a)-d), imputaţia se va face proporţional cu valoarea datoriilor.
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată şi executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor şi penalităţilor, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, asupra capitalului, dacă părţile nu convin altfel“.
Art. 1509 din noul Cod Civil

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS