16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBurleanu, afaceri personale în numele Federației de Minifotbal

Burleanu, afaceri personale în numele Federației de Minifotbal

Actualul președinte al Federației de Fotbal din România, Răzvan Burleanu, s-a folosit de funcția precedentă de preşedinte al Federaţiei de Minifotbal din România pentru a face loc afacerilor personale pe care le deține în domeniul bazelor sportive, după cum arată o anchetă realizată de RiseProject.

În 2011, Federația de Minifotbal din România a adresat administrației din Onești o scrisoare prin care solicita scoaterea la licitație a unui teren din oraș, în vederea amenajării unei baze sportive de minifotbal.
Consiliul Local Onești a răspuns favorabil acestei propuneri, în luna septembrie. O lună mai târziu, în octombrie, Primăria Onești a organizat licitația pentru concesionarea unui teren de 1.500 de mp, situat pe strada Perchiului.
Răzvan Burleanu (foto) s-a înscris la licitație cu firma sa, Lider Sport, iar, în paralel, la licitație s-au înscris și Asociația Județeană de Minifotbal din Bacău (condusă de tatăl lui, Gheorghe Burleanu), și firma Impact Sports & Entertainment (patronată de fratele lui, Cosmin-Ștefan Burleanu). Au fost singurele trei oferte depuse. Toate trei au oferit prețul minim: 12 bani/lună/mp. Adică o chirie anuală de 2.160 de lei. Lider Sport a fost declarată câștigătoare, încheind contractul de concesiune pentru 25 de ani.
Spre deosebire de celelalte entități juridice controlate de familia Burleanu, Lider Sport s-a angajat să investească mai mulți bani în terenul de minifotbal (580.000 de lei), să finalizeze investiția într-un timp mai scurt (12 luni) și să creeze trei locuri de muncă. Astăzi, baza sportivă din Onești este gata și a fost dată în folosință. Promisiunea creării locurilor de muncă nu a fost respectată. Lider Sport are un singur angajat. Potrivit lui Răzvan Burleanu, acest singur angajat este tatăl lui, Gheorghe Burleanu. „La Onești, ne descurcăm cu minimum unul, maximum doi angajați. Nu ne putem permite să plătim mai mulți“, a explicat Burleanu pentru RiseProject.

Asociație de familie

Asociația Județeană de Minifotbal Bacău – „competitorul“ firmei Lider Sport la licitația organizată în Onești – nu este legată de Răzvan Burleanu doar prin intermediul președintelui Gheorghe Burleanu. Întreaga familie Burleanu este membră a acestui ONG. Răzvan Burleanu e vicepreședinte, iar fratele lui mai mic, Cosmin-Ștefan, secretar. Asociația este înregistrată în apartamentul în care toți trei își au adresele de domiciliu. În același apartament își are sediu și firma Impact Sports & Entertainment, patronată de mezinul familiei, Cosmin-Ștefan Burleanu, celălalt „competitor“ al firmei Lider Sport la concursul de oferte de la Onești.
Atât Asociația Județeană de Minifotbal Bacău, cât și Impact Sports & Entertainment au fost înființate în 2011, cu puține luni înainte de organizarea licitației. De altfel, Impact Sports & Entertainment a fost radiată la distanță de un an după participarea la licitație, în octombrie 2012, fără să fi desfășurat vreodată o activitate economică.

2 august 2012,
Primăria Ploiești

Pe 2 august 2012, în calitatea sa de președinte al FMR, Burleanu i-a scris primarului Iulian Bădescu (PSD) – nou ales în funcție – un memoriu prin care îl ruga să concesioneze, prin licitație, un teren intravilan, în vederea amenajării unei baze sportive de minifotbal.
Motivația, prezentată în scrisoare: „includerea municipiului Ploiești într-un proiect pilot demarat la nivel european de către European Minifootball Federation în ceea ce privește realizarea unor baze sportive moderne de minifotbal, destinate sportului de masă“.
În aceeași zi în care Burleanu a redactat scrisoarea, 2 august 2012, ea a și ajuns la primarul Iulian Bădescu. În aceeași zi, acesta a avizat favorabil solicitarea și a indicat locul în care se găsește terenul de care FMR avea nevoie pentru a-și derula proiectul: într-un parc unde există un teren de fotbal și altul de tenis, acoperite cu bitum. Burleanu explică rapiditatea neobișnuită cu care cererea sa a fost soluționată: „E un proiect de maximă importanță pentru o autoritate locală. Scopul e să organizăm aici viitorul campionat național de minifotbal, iar eu doresc să organizăm aici și prima ediție de Liga Campionilor“.
Întrebat fiind cum a transmis scrisoarea la Primăria Ploiești, astfel încât ea a fost dată în lucru imediat, Răzvan Burleanu spune: „Pur și simplu, am depus-o la registratură. La registratura primăriei!“. Totuși, scrisoarea – deși poartă patru mențiuni ale datei de 2 august 2012 – nu poartă urma nici unei ștampile de registratură și nici nu are număr de înregistrare.
Iulian Bădescu, primarul din Ploiești, nu a explicat RiseProject care a fost modalitatea prin care a luat în evidență scrisoarea venită de la președintele FMR.
Scrisoarea este parte integrantă a unei hotărâri date de Consiliul Local Ploiești, în aprilie 2013, prin care administrația a aprobat scoaterea la licitație a unui teren de 5.200 mp pentru realizarea unei baze sportive de minifotbal.
Prin documentația de atribuire, Primăria Ploiești le-a impus tuturor participanților la licitație respectarea unei condiții eliminatorii. Aceea de a fi „acreditați“ de Federația de Minifotbal din România, condusă de Răzvan Burleanu. Ce înseamnă această „acreditare“? Președintele FMR oferă lămuriri: „Ca să fie acreditată de FMR, o firmă trebuie să-și dorească să fie implicată în fenomenul minifotbalistic. Să aibă experiență în organizarea competițiilor de minifotbal“.

Firme competitoare
cu aceeași adresă

La licitația organizată în iunie 2013 s-au prezentat trei firme. Două din București, Mondo Holding Concept şi Eco Via Proiect, și una din Bacău, Lider Sport, a lui Răzvan Burleanu.
Toate cele trei firme au oferit redevența minimă pentru concesionarea terenului: 3.144 de euro/an, contravaloarea chiriei unui apartament cu două camere în orașul Ploiești. Concesiunea a fost adjudecată la acest preț, pentru 49 de ani.
Orice firmă interesată să concesioneze terenul de 5.200 de mp din Ploiești a avut la dispoziție intervalul 24 mai – 19 iunie pentru a depune oferte.
Dintre cele 22 de zile lucrătoare care există între aceste două date calendaristice, toate cele trei firme competitoare – Lider Sport, Mondo Holding Concept și Eco Via Proiect – au făcut drumul la Primăria Ploiești în aceeași zi: în după-amiază zilei de 18 iunie. (A doua zi, la ora 9.00 dimineața, perioada de depunere a ofertelor ar fi expirat.) Toate cele trei oferte au fost înregistrate una după alta, între ora 13.22 și ora 14.33.
Probabilitatea matematică pentru ca trei firme – acționând independent una de cealaltă – să aleagă, din 22 de zile posibile, aceeași zi și aproape aceeași oră pentru a se înscrie la o licitație este extrem de redusă.
Spre deosebire de competitoarele sale – Mondo Holding Concept și Eco Via Proiect – Lider Sport, firma președintelui FMR, a raportat pierderi continue de la înființare, în 2006, și până în 2012.
Totuși, comisia de evaluare a ofertelor depuse pentru concesionarea parcului din Ploiești a considerat că, dintre cele trei firme Lider Sport este cea mai capabilă din punct de vedere economico-financiar şi a declarat-o câştigătoare.
Ulterior adjudecării licitației din iunie 2013, Răzvan Burleanu a fost nevoit să realizeze pentru firma sa, Lider Sport, un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care să remodeleze cei 5.200 mp pe care îi primise în concesiune în parcul din Ploiești.
PUZ-ul urma să redefinească forma parcului: trebuia să facă loc unei construcții în parc (clădire administrativă a bazei sportive), a unui minibar, unei parcări, unor tribune și a trei terenuri de minifotbal. Două dintre ele în dimensiune clasică, de 800 mp, și altul mai mic, de 200 mp, pentru tenis cu piciorul.
Burleanu a transmis Agenției pentru Protecția Mediului – în cadrul procedurii de obținere a acordului de mediu, obligatorie pentru investiția pe care dorea să o facă – că baza sa sportivă va fi construită „pe actualele zone betonate“ ale parcului. În realitate, prin PUZ-ul promovat de Lider Sport, noua bază sportivă nu se suprapune doar zonelor gata asfaltate, ci, suplimentar, duce la diminuarea spațiilor verzi cu alți 570 mp.

Tăierea arborilor

După ce PUZ-ul a fost votat în Consiliul Local Ploiești, Burleanu a cerut aprobare să taie nouă arbori din parcul în care urma să-și ridice baza sportivă. Trei dintre aceștia erau stejari cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Arborii au fost doborâți pe 12 noiembrie 2013.
Potrivit unui răspuns transmis Rise Project de Garda de Mediu Prahova, Serviciul de Gospodărire Urbană a Orașului – cel care gestionează spațiile verzi din localitate – a emis avizul intern pentru tăierea pomilor la o zi după ce aceștia fuseseră doborâți, pe 13 noiembrie. Garda de Mediu Prahova a mai comunicat că, ulterior doborârii celor nouă arbori, Lider Sport, firma lui Răzvan Burleanu, a formulat o nouă cerere, pentru tăierea altor pomi din parc. Solicitarea nu a mai fost, de data aceasta, aprobată.

Burleanu: Singurul
meu business

Președintele FMR comentează suprapunerea calităților sale: cea de șef de federație și cea de om de afaceri care beneficiază direct de pe urma lobby-ului făcut tot de el, în numele federației: „Eu mi-am investit toți banii în minifotbal  pentru a transmite un mesaj de încredere că în fenomenul ăsta merită să investești. (…) Singurul business în care m-am implicat a fost acesta de minifotbal, în care mi-am pus toată expertiza. Vreau să dezvolt ceva în ceea ce privește sportul de masă, exclusiv pentru amatori. Nu consider că pot fi în conflict de interese“.
Potrivit lui Răzvan Burleanu, cele mai consistente venituri ale sale provin din activități de „trainer“. Președintele FMR ține cursuri în domeniul „leadership-ului“, al „bunei guvernanțe“ și al modului în care funcționează instituțiile la nivel european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS