13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞomaj tehnic la Cariera Jilţ Nord

Şomaj tehnic la Cariera Jilţ Nord

Minerii de la Cariera Jilț Nord, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), se vor afla, în luna martie, timp de zece zile, în șomaj tehnic, la care se va adăuga o zi de concediu de odihnă. Măsura a fost luată din data de 1 martie ca urmare a blocării frontului, întrucât nu s-a ajuns la o înţelegere cu proprietarii de terenuri. Angajaţii Carierei Jilţ Nord, care au mai stat 15 zile în şomaj tehnic şi în februarie, vor fi plătiţi cu 75% din salariu. Sindicatele au acceptat decizia de trimitere a minerilor în şomaj tehnic. „Colegii mei de la sindicat au acceptat o soluţie care nu este plăcută, dar este una de compromis. Toţi salariaţii vor avea în luna martie zece zile de şomaj tehnic şi o zi de concediu de odihnă. Sperăm ca această măsură să fie ultima care se aplică la zona Jilţ Nord pentru că, aşa cum se ştie, pe site-ul guvernului a fost afişat proiectul de hotărâre de guvern privind situaţia terenurilor ce urmează să fie expropriate. Sperăm ca la finalul lunii martie lucrurile să fie soluţionate“, a declarat Ion Ruşeţ, preşedintele interimar al Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Terenurile vor fi declarate de utilitate publică

Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice din cadrul CEO, a precizat că, prin intermediul hotărârii de guvern, terenurile vor fi declarate de utilitate publică şi exproprierile vor avea loc mult mai uşor decât acum. „E aproape rezolvată apariţia hotărârii de guvern, documentele sunt acum în curs de avizare. Au trecut de anumite ministere. Unele s-au mai blocat în altă parte şi din această cauză am decis să plece un director de la noi, cel de la Investiţii, să umble timp de o săptămână cu documentele din minister în minister până rezolvă. După apariţia hotărârii totul se deblochează. În perioada asta, noi nu putem face mare lucru. Dacă apare hotărârea în două săptămâni, în două săptămâni noi reluăm lucrul. Până atunci aşteptăm“, a explicat Aurel Medinţu.
Interesant este că administraţia a stabilit preţuri fixe în hotărârea de guvern, care o avantajează la plata exproprierilor. În anumite situaţii a fost stabilit şi un leu pentru un metru pătrat, cum este cazul zonei Fărcăşeşti, sau câţiva lei pe metrul pătrat de teren expropriat, cum este situaţia de la Slivileşti. Oamenii ar obţine mai mulţi bani de la CEO dacă ar ceda terenul acum şi nu ar aştepta să fie aprobată hotărârea de guvern.

CEO începe plata avansului la prima
de vacanţă

În ceea ce priveşte drepturile salariaţilor acordate în baza contractului colectiv de muncă, negocierile sunt, în continuare, blocate din cauza neaprobării bugetului de venituri şi cheltuieli al CEO. Compania a anunţat că a fost luată recent decizia efectuării plăţii primei tranşe din prima de vacanţă. Valoarea acesteia este de 1.500 de lei şi este plătită pentru concediile solicitate în primul semestru al acestui an: „Directoratul CE Oltenia a decis acordarea unui avans din prima de vacanţă pentru concediile de odihnă solicitate în perioada 1.01-30.06.2014. Prima tranşă va fi de 1.500 de lei, după efectuarea a cel puţin zece zile de concediu de odihnă, conform planificărilor aprobate, în baza cererilor salariaţilor, în ordinea înregistrării acestora şi în limita sumelor repartizate fiecarei subunităţi de către conducerea societăţii. Această măsură a fost luată ca urmare a faptului că bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014 nu este aprobat, iar în conformitate cu prevederile OG nr. 26/2013, până la aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pentru anul curent, operatorii economici pot efectua cheltuieli lunar, în limita a 1/12 din cheltuielile aprobate prin bugetele de venituri şi cheltuieli ale anului precedent. Având în vedere decizia Directoratului prin care salariaţii care desfăşoară activitatea la program de zi vor efectua opt zile din concediul de odihnă în perioada de întrerupere a activităţii, cu ocazia sărbătorilor de Paşte (19.04.2014-4.05.2014), marea majoritate a salariaţilor au posibilitatea de a încasa prima tranşă din prima de vacanţă, în prima jumătate a anului“, se menţionează într-un comunicat de presă al CEO.

Federaţia „Univers“
a dat în judecată CEO

În ciuda deciziei administraţiei CEO de a începe plata primei de vacanţă, sindicatele sunt în continuare nemulţumite de faptul că nu se acordă întreaga sumă, respectiv 3.000 de lei. O altă nemulţumire vizează neînceperea negocierilor în comisia paritară, pentru actul adiţional la contractul colectiv de muncă, dar şi neconsultarea sindicatelor atunci când sunt luate decizii care îi vizează pe salariaţi. Constantin Creţan, lider în cadrul Federaţiei Naţionale „Univers“, a declarat că organizaţia pe care o reprezintă şi care a participat anul trecut la negocierea contractului colectiv de muncă a luat hotărârea de a acţiona în instanţă CEO: „Suntem primii care am făcut acest lucru. Am luat decizia de a da în judecată administraţia CEO pentru că nu sunt începute negocierile la contractul colectiv de muncă, pentru că sunt luate decizii care îi vizează pe salariaţi şi nu sunt consultate sindicatele, pentru că noi am cerut sediu şi nu ni se oferă, şi mai sunt şi alte probleme“, a declarat Constantin Creţan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS