16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumărul de adopţii, dublu faţă de cel al eutanasierilor

Numărul de adopţii, dublu faţă de cel al eutanasierilor

Unul dintre ONG-urile pentru protecţia animalelor din Craiova, Asociaţia „Viaţa animalelor“, a primit joi statistica oficială a câinilor din adăpost, de la momentul deschiderii acestuia şi până pe 10 februarie. Conform datelor SC Salubritate Craiova SRL, au fost eutanasiaţi 531 de câini, iar 1.167 au fost adoptaţi.

Asociaţia „Viaţa animalelor“, prin preşedinta Aurelia Loacă, s-a adresat în scris Salubrităţii craiovene, pe 10 februarie, pentru a afla care este situaţia oficială a câinilor din adăpostul canin. Cifrele au fost cerute pentru perioada dintre deschiderea adăpostului (sfârşitul lunii mai 2013) şi data de 10 februarie 2014. Numărul câinilor capturaţi şi adăpostiţi în tot acest timp este de 2.461, numărul celor sterilizaţi este de 947, iar al celor adoptaţi este de 1.167. Aceste cifre se referă atât la adoptarea câinilor de către persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate, cât şi la procedura de adopţie la distanţă. În ceea ce priveşte numărul câinilor eutanasiaţi, acesta se ridică la 531, iar numărul câinilor morţi în perioada respectivă este de şase.

„Ar fi trebuit
ca fiecărui câine să i se acorde şansa de a fi adoptat“

Preşedinta Asociaţiei „Viaţa animalelor“, Aurelia Loacă, este de părere că numărul adopţiilor ar fi putut să fie mai mare dacă autorităţile nu aplicau legea de la coadă la cap.
„Este clar faptul că, dacă autorităţile ar fi respectat în totalitate legislaţia în vigoare şi ar fi parcurs toate etapele normelor de aplicare a Legii nr. 258/2013, numărul câinilor eutanasiaţi ar fi fost mult mai mic, iar numărul câinilor adoptaţi ar fi fost mult mai mare. Din păcate, s-a luat măsura eutanasierii câinilor fără ca ONG-urile să fie anunţate şi fără să se respecte legea. În mod normal, ar fi trebuit ca fiecărui câine să i se acorde şansa de a fi adoptat, lucru care, evident, nu s-a întâmplat. Diferenţa dintre suma câinilor adoptaţi, eutanasiaţi şi morţi şi numărul total al câinilor capturaţi şi adăpostiţi s-ar putea explica prin faptul că mai existau sute de câini în adăpost la data de 10 februarie, atunci când noi am trimis solicitarea“, a declarat, pentru GdS, Aurelia Loacă. Aceasta a specificat că este un lucru bun faptul că numărul de adopţii este foarte mare faţă de numărul eutanasierilor.
„Este însă îmbucurător faptul că numărul câinilor adoptaţi depăşeşte cu mult numărul celor eutanasiaţi, ceea ce dovedeşte că oamenii nu sunt de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân ci, dimpotrivă, fac tot posibilul ca aceşti câini să fie salvaţi“, a precizat preşedinta asociaţiei.
GdS a facut o solicitare scrisă către conducerea Salubrităţii privind aceleaşi statistici, însă, până la momentul de faţă, instituţia nu a transmis nici un răspuns.
Adăpostul canin de la Breasta este deschis de luni până vineri, între orele 10.00 şi 14.30, dar şi sâmbăta şi duminica, între 10.00 şi 13.00. Mai mult, ca o noutate, pe site-ul adăpostului, www.adapostcanin-craiova.ro, la secţiunea „Informaţii“, este specificat faptul că „în a treia sâmbătă din fiecare lună se organizează târg de adopţii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS