6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinirevoltă a primarilor la Colegiul Prefectural

Minirevoltă a primarilor la Colegiul Prefectural

http://www.youtube.com/watch?v=sH_TzGTvE_g

Primarii localităţilor din judeţul Dolj au participat ieri la şedinţa Colegiului Prefectural de luna aceasta. Întâlnirea a fost aprinsă de discuţiile privind Legea nr. 165/2013 de stabilire a măsurilor privind restituirea imobilelor preluate abuziv. Directoarea Centrului Naţional de Cartografie le-a explicat edililor ce trebuie să facă pentru a întocmi corect lucrările cadastrale. Aceştia, însă, au luat lucrurile personal şi, pentru câteva minute, nimeni nu s-a mai înţeles cu ei.

Ileana Spiroiu, directoarea Centrului Naţional de Cartografie, a fost prezentă ieri la Craiova pentru a le explica primarilor, în cadrul Colegiului Prefectural, ce trebuie să facă pentru a uşura aplicarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în Romania.
„Legea nr. 165 a apărut ca o necesitate a inventarierii terenurilor rămase neidentificate cu proprietar până la această dată, deoarece România are o mare problemă financiară cu privire la cererile care sunt adresate CEDO. Sunt peste 4.000 de dosare care aşteaptă ca proprietarii lor, la CEDO, să fie recompensaţi în natură sau prin mijloace financiare de către guvernul României“, a spus Spiroiu. Prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca, a specificat că, din 111 lucrări cadastrale trimise de fiecare localitate a judeţului, 62 au venit înapoi pentru că nu sunt corect făcute.

„Am suprafaţa de 368 de hectare. În ce coloană o bag, fraţilor?“

Spiroiu le-a explicat primarilor că nu şi-au completat corect anexele şi că nu au colaborat foarte bine cu specialiştii angajaţi să realizeze aceste lucrări cadastrale, pentru a determina rezerva retrocedabilă. La acel moment, primarii au început iureşul verbal la adresa Ilenei Spiroiu, care a fost acuzată că dă vina pe ei pentru greşeli.
„Nu este vina dumneavoastră, este cea a specialiştilor“, a răspuns aceasta. Deşi, la începutul şedinţei, prefectul îi rugase pe primari să discute problemele punctuale pentru fiecare comună după terminarea întâlnirii, aceştia n-au mai avut răbdare şi s-au dezlănţuit. Iar prefectul i-a rugat în zadar să încheie discuţiile. Pe rând, primarii din Segarcea, Mischii şi Tălpaş şi-au spus nemulţumirile de faţă cu 200 de persoane, dintre care mai multe s-au plictisit şi au plecat. În cele din urmă, primarul din Rast, Iulian Silişteanu, şi-a exprimat nelămurirea înainte să se treacă la celelalte puncte pe ordinea de zi: „Am o hotărâre definitivă şi irevocabilă pentru 368 de hectare. Omul s-a trezit după zece ani să vină să-şi facă schiţe şi cadastru. Dumneavoastră, care aţi lucrat zece ani în cadastru, aţi auzit să se dea teren agricol arabil la HG nr. 834? Am suprafaţa de 368 de hectare. În ce coloană o bag, fraţilor?“. În jur, când râsete, când nervi.

După cadastre, vine pesta porcină africană

În sala jumătate golită au mai luat cuvântul Cătălin Mohora, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, care i-a atenţionat pe unii primari că trebuie să-şi depună registrele electronice de evidenţă a salariaţilor. Totodată, şi Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj, a anunţat că vor fi reînnoite contractele cu medicii veterinari, cerând sprijinul edililor pentru a-i ajuta să-şi desfăşoare cât mai bine activitatea.
„În anul acesta, o parte din contractele de concesiune vor expira şi vom putea colabora în sensul de a aduce acolo medici tineri. Dacă i-aţi putea sprijini puţin să aibă şi unde să stea, ar fi bine să îi mutăm cu totul acolo“, a spus Butaru. Acesta a anunţat şi că există un caz de pestă porcină africană şi că oamenii trebuie să ducă într-un timp cât mai scurt la analize cadavrele animalelor decedate suspect.
„La ora asta, oamenii noştri lucrează pe vaccinări şi depistări de boli conform Programului Naţional Strategic. Am activat astăzi (joi – n.r.) Centrul Local de Combatere a bolilor, din care şi dumneavoastră faceţi parte la nivelul comunelor. Avem semnalat pe sistemul rapid un caz de pestă porcină africană în Lituania, cu provenienţă Belarus şi Polonia, se pare că este destul de aproape şi poate să ajungă oricând la noi. Acest caz a fost depistat la un porc mistreţ, deci în mediul silvatic. Rugămintea noastră este ca în sensul în care se depistează cadavre de animale sălbatice sau domestice cu suspiciuni să se prezinte la medic ca să putem face în timp util examene necesare“, a încheiat Butaru, în faţa unei săli golite de primarii supăraţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS