14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSituaţie critică la UM Sadu

Situaţie critică la UM Sadu

Uzina Mecanică de la Sadu, Bumbeşti-Jiu, se află într-o situaţie economică dezastruoasă. Fosta fabrică de armament, actual producător de muniţie, nu mai are contracte cu beneficiarii tradiţionali şi a produs în ultima perioadă cartuşe doar pe stoc. Această măsură a fost luată pentru a asigura locurile de muncă din cadrul uzinei. Aici încă lucrează peste 900 de muncitori, iar, dacă nu va fi rezolvată problema contractelor, în principal cu parteneri din străinătate, atunci se vor pune în discuţie trimiterea oamenilor în şomaj sau reduceri de personal. Uzina Mecanică (UM) de la Sadu înregistrează datorii istorice de peste 200 de milioane de lei. Unele dintre acestea ar putea fi micşorate prin cedarea a 11.000 de hectare de teren, cu halele aferente, Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu. De trei ani se tot amână cedarea patrimoniului respectiv, care ar avea ca efect scăderea datoriei cu peste 50%.

Depind de contractele cu SUA

Primarul oraşului Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru, a declarat că situaţia uzinei este, într-adevăr, critică din cauză că nu există contracte ferme de producţie. „Situaţia e delicată, nu există contracte ferme care să asigure producţia pe următoarele luni, cel puţin pe martie. Oamenii au primit banii din salariile anterioare cu întârziere. Sperăm să nu ajungem în situaţia să nu-i mai primească deloc. Am informaţii că directorul general al ROMARM a plecat în SUA pentru a face rost de contracte pentru că uzina nu poate încheia contracte în mod direct, ci numai prin intermediul ROMARM. O situaţie ca aceasta de acum nu am mai avut niciodată, sperăm să se rezolve. Singura soluţie este să apară aceste contracte, pentru că este riscant să pierdem la un moment dat acest agent economic important până la urmă pentru România, nu numai pentru judeţul Gorj“, a precizat Constantin Bobaru.

Întâlnire cu şeful Romarm

UM Sadu a avut ultimele contracte cu beneficiari privaţi din Statele Unite ale Americii, pentru furnizarea de cartuşe. Valoarea contractelor a depăşit câteva milioane de dolari. Din păcate, în ultimii doi ani, uzina a trecut prin mai multe scandaluri care s-au soldat şi cu dosare penale pentru foştii directori. Cel mai cunoscut este cel referitor la traficul de muniţie, dar şi cel în care este anchetat modul cum a fost introdusă în producţie materie primă din rezerva strategică. Societatea este condusă de trei luni de Ştefan Danciu, însă şefii Romarm vor să propună numirea unui nou director.
„Am avut o întâlnire cu şeful Romarm, Dan Tache, şi am discutat despre situaţia grea în care se găseşte Uzina Mecanică de la Sadu. Trebuie făcute nişte analize serioase. Nu este posibil ca personalul TESA să primească 70% din salariu, iar cei din producţie 30%. Mai este şi ce s-a produs pe stoc. Trebuie valorificat, să vedem preţul. Este mai bine să se vândă decât să se piardă: a fost un management defectuos la UM Sadu, de s-a ajuns în această situaţie. Se doreşte numirea altui director, respectiv directorul tehnic de la Romarm să vină la UM Sadu cu un plan de redresare. Cel puţin acesta a fost mesajul domnului Tache. Trebuie făcută ordine la uzină şi statul are tot interesul să existe uzina, pentru că este una din puţinele de acest tip pe care le mai deţine“, a precizat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS