16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurcia: Manifestaţie la Istanbul împotriva controlului internetului

Turcia: Manifestaţie la Istanbul împotriva controlului internetului

Poliţia turcă a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de manifestanţi care s-au adunat ieri în Piaţa Taksim din Istanbul pentru a protesta faţă de noile măsuri de întărire a controlului statului asupra internetului, apărate cu fermitate de primul ministru, informează Agerpres.ro. Peste o mie de persoane s-au adunat în jurul acestei pieţe centrale din partea europeană a metropolei, loc emblematic al revoltei antiguvernamentale din iunie anul trecut, strigând: „Nu vă atingeţi de internet”. Poliţia a blocat accesul în piaţă şi a făcut uz de tunuri cu apă pentru a împinge mulţimea spre marea arteră pietonală Istiklal, în timp ce manifestanţii trăgeau focuri de artificii spre poliţişti.

Adversarii acestei noi legislaţii i-au solicitat şefului statului, Abdullah Gül, să nu o promulge şi să o retrimită în Parlament. Anterior, în faţa a mii de susţinători în acelaşi oraş, premierul Erdogan a apărat cu vehemenţă legea, la fel ca şi majoritatea sa guvernamentală, foarte criticată în Turcia şi în străinătate după ce a fost votată în Parlament, declarând că ea face internetul „mai liber”. El a negat că informaţiile personale ale utilizatorilor vor fi expuse controlului guvernamental, aşa cum susţin criticii legii. „Niciodată nu vor fi făcute fişe după datele private ale oamenilor”, a adăugat Erdogan.

Parlamentul turc, unde Partidul Justiţiei şi Dezvoltării al lui Erdogan dispune de o largă majoritate, a votat miercuri seară o lege ce întăreşte controlul asupra internetului. Aceste măsuri permit autorităţii guvernamentale de telecomunicaţii (TIB) să blocheze, fără nici o hotărâre judecătorească, orice site web ce conţine informaţii ce aduc atingere „vieţii private” sau considerate „discriminatorii sau jignitoare”. De asemenea, TIB poate solicita furnizorilor de acces orice informaţie despre site-urile vizitate de un internaut şi să le păstreze timp de doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS