17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii cu repartitoare, obligaţi să consume căldură

Craiovenii cu repartitoare, obligaţi să consume căldură

http://www.youtube.com/watch?v=bm7Bii9OSxA

Proprietarii de apartamente care au montate repartitoare de costuri ar putea fi obligaţi să nu mai dea consum zero la încălzire, adică să nu-şi mai ţină repartitoarele şi, implicit caloriferele închise, afectând în acest mod confortul termic din apartamentele vecine.
Este cunoscut faptul că, de frica facturilor mari la încălzire, mulţi proprietari închid caloriferele din apartament din una sau două camere şi dau consum zero. Este o metodă întâlnită în toate oraşele, nu doar în Craiova. Prin urmare, şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) intenţionează să ia măsuri prin care să le interzică proprietarilor să închidă caloriferele în propriile apartamente. Şi, chiar dacă le ţin închise, tot vor plăti un consum minim de căldură.

Consumă cât îi ţine buzunarul

Am încercat să luăm şi părerile craiovenilor care sunt branşaţi la sistemul centralizat de încălzire. Cei mai mulţi dintre ei nu sunt de acord cu impunerea printr-o reglementare legală a unui consum minim. Ei consideră că posibilitatea de a-şi restricţiona consumul după propriul buzunar este cea mai bună. Iată ce spune un proprietar din cadrul Asociaţiei nr. 4 Calea Bucureşti. „Proprietarii care nu stau acasă le mai închid. Noi avem o părere bună despre repartitoare. Când este cald afară, reducem căldura în casă, dar când este frig le ţinem deschise tot timpul. De exemplu, doamna Iliescu este singură în trei camere şi cum să le ţină pe toate deschise, că are o pensie de zece milioane de lei? Din ce să plătească? Pe de altă parte, ar fi bine ca toţi să plătească“, a spus Maria Ţurnă, proprietar.
Dincolo de impuneri şi reguli, proprietarii consideră că deschid caloriferele din propriile locuinţe doar atunci când este necesar. Iar robinetele sunt setate la temperaturile pe care ei le consideră acceptabile pentru confortul lor termic, dar şi pentru cât pot plăti la final de lună factura la căldură. „Eu nu dau zero, că la noi vine şi citeşte. Cineva vrea să mai facă o întreprindere pe spatele a nişte pensionari? Eu nu zic să le ţină închise… Noi nu avem mucegai, cum au zis unii că au, dar mi le setez atât cât am nevoie şi cât pot să plătesc. M-au pus să pun repartitoare, am fost obligată, şi acum eu pot să-mi reglez cât vreau căldura. Nu am nevoie de 22-25 de grade Celsius în casă, îmi sunt suficiente 18-19. Nu avem discuţii cu vecinii, toată lumea îşi ţine cât vrea căldură în casă. Acela care dă citire zero îşi încălzeşte cu gaze locuinţa“, a afirmat Maria Mihăiescu, proprietar în blocul C1 de pe strada Spaniei.
Craiovenii spun că atunci când vecinii închid repartitoarele factura îi dă de gol. „Se vede consumul unui apartament din ce plăteşte. Eu mai închid în baie şi bucătărie, dau drumul doar când fac baie. În camerele de pe colţ mai ţin un radiator electric. Fiecare îşi setează temperatura pe care o doreşte în propria casă. Alţii o închid, că pleacă din locuinţă. Nu ştiu cine vrea reglementarea asta“, a fost de părere Ion Neagu, proprietar. Alţi craioveni încearcă să fac haz de necaz. „Sunt consternat «de fericire» când văd ce minţi luminate are această ţară! E de domeniul bancurilor cu faimosul Bulă“, a spus zeflemitor Tiberiu Iancu, proprietar în Asociaţia nr. 1 Brazda lui Novac.

Gata cu „şmecheria“!

Preşedintele ANRSC, Doru Ciocan, vrea să fie interzisă prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că „şmecheria“ de a beneficia de căldura venită prin pereţi de la vecini ar fi o încălcare a Constituţiei, în legătură cu care s-au primit numeroase plângeri, potrivit Medifax.

Măsură de moment

„În general, la noi în asociaţie nu avem cazuri aşa de flagrante, adică cetăţeni care să meargă cu ele pe zero, oamenii au un consum raţional. În ceea ce priveşte această măsură, dacă dau o astfel de hotărâre, să aibă în vedere şi posibilităţile, suportul tehnic în aplicarea acestei măsuri“, a spus Iulian Bogdan, preşedintele Asociaţiei nr. 4 Calea Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS