21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentru de cultură poloneză pentru studenţi şi mediul economic

Centru de cultură poloneză pentru studenţi şi mediul economic

http://www.youtube.com/watch?v=okSIUV03K-c

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, a fost prezent ieri la Universitatea din Craiova, însoţit de secretarul de stat din Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Marcin Kubioc, pentru a inaugura al patrulea Centru de limbă şi cultură poloneză din România, care să vină în sprijinul cercetătorilor, cadrelor didactice, studenţilor, dar şi reprezentanţilor mediului economic.

Centrul de limbă şi cultură poloneză are sediul la Biblioteca Universităţii din Craiova, aflată în cartierul Lăpuş. Acesta a fost înfiinţat cu sprijinul conducerii Universităţii din Craiova şi al academicianului Vladimir Iliescu, autorul primului dicţionar româno-polon şi polono-român, tipărit în România, care a şi donat pentru dotarea centrului 120 de volume din biblioteca personală.
„Centrul va sprijini oamenii de afaceri din regiune să-şi dezvolte competenţele de comunicare, pentru ca noi să cooperăm mai bine în plan economic. Avem o tradiţie importantă. Guvernul polonez în exil a avut sediul la Craiova. Am avut o puternică imigraţie poloneză în zonă. Am avut şcoli poloneze în zonă. Sper ca împreună cu Ambasada Poloniei la Bucureşti, cu vicepremierul Poloniei, să reuşim să dezvoltăm acest centru cultural pentru a canaliza energiile colaborării, astfel încât, noi, împreună cu Polonia, să contăm din ce în ce mai mult în spaţiul cultural, în spaţiul economic şi în spaţiul european“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.
Centrul de cultură şi limbă poloneză de la Craiova s-a deschis datorită relaţiilor vechi dintre România şi Polonia. „Craiova are o însemnătate deosebită pentru noi datorită faptului că guvernul polonez a fost aici în timpul celui de-al doilea război mondial. Au fost foarte mulţi polonezi refugiaţi pe acest sector, urme putând fi găsite la cimitirul catolic. Sper că acest Centru de limbă şi cultură poloneză va atrage un număr cât mai mare de studenţi care să fie interesaţi să înveţe multe lucruri despre de limba şi cultura poloneză“, a precizat ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel.

Dotat şi cu o colecţie de filme poloneze

În contextul deschiderii Centrului de limbă şi cultură poloneză la Craiova, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale a transmis mesajul vicepremierului Poloniei, Elżbieta Bieńkowska, care nu a reuşit să ajungă la eveniment, dar care a ţinut să sublinieze relaţiile actuale dintre România şi Polonia.
„Acest proiect de centru de limbă şi cultură poloneză continuă tradiţia României, cunoscută ca fiind foarte ospitalieră cu ţara noastră. În privinţa colaborărilor, acestea sunt pe mai multe niveluri. Anul trecut, în septembrie, am semnat memorandumul de cooperare între Ministerul Dezvoltării din Polonia şi cel din România. Nu putem să uităm de cooperarea economică în plină dezvoltare şi care a adus rezultate bune pentru ambele ţări. Există şi o tradiţie veche de cooperare academică şi culturală şi acest centru este exemplul colaborării. Centrul va fi nu numai pentru studenţi, ci şi pentru locuitorii oraşului şi va întreţine relaţiile intercultuale dintre ţările noastre. De asemenea, va contribui foarte mult pentru câştigarea titlului de capitală culturală europeană pentru Craiova“, a transmis vicepremierul Poloniei.
În semn de prietenie faţă de Craiova, secretarul de stat Marcin Kubioc a oferit o colecţie de filme poloneze pentru dotarea centrului. „Vă dăruiesc şi eu ceva, o colecţie de filme poloneze, unele mai vechi, altele mai noi. Sper să fie de folos. Această vizită este foarte emoţionantă, având în vedere că este a doua mea vizită în România şi sper că nu ultima. Anul trecut am vizitat Bucureştiul şi Braşovul. Anul acesta sunt alături de dumneavoastră în Craiova şi sper că revin aici reprezentând ministerul în care lucrez“, a spus Marcin Kubioc. De altfel, reprezentanţii autorităţilor locale şi-au arătat intenţia intesificării relaţiilor în plan economic. „Sper ca pe viitor să tăiem panglica pentru inaugurarea unor locuri de muncă“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Totodată, prefectul de Dolj, Marius Deca, a precizat că „polonezii sunt un model de atragere a fondurilor europene“.

Un lectorat român la Cracovia

La inaugurarea Centrului de cultură şi limbă poloneză a participat şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Gabriel Leahu, polonez la origini, care a transmis mesajul ministrului Remus Pricopie, anunţând că se fac demersuri pentru ca şi în Polonia să se deschidă un nou centru de civilizaţie şi cultură românească. „În prezent, există trei lectorate de limbă şi literatură polonă la Universitatea din Bucureşti, la Universitatea «Babeş- Bolyai» din Cluj-Napoca şi la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi şi două lectorate de limbă, civilizaţie şi cultură română la Cracovia şi la Poznan, dorindu-ne înfiinţarea unui al treilea lectorat la Varşovia. Acest eveniment aşteptat de Ministerul Educaţiei ne oferă sprijin şi o deschidere culturală şi de cercetare academică pentru toţi studenţii, pentru cadrele didactice şi cercetătorii de la Universitatea din Craiova, pentru oamenii de afaceri, precum şi pentru toţi cei interesaţi de a cunoaşte Polonia mai de aproape, stat vecin şi prieten de câteva secole“, se arată în comunicatul ministrului educaţiei. Oficialii români se aşteaptă ca, în viitor, să se relanseze un program de lucru comun între România şi Polonia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS