9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboiul sindicatelor din CEO îi inflamează pe politicieni

Războiul sindicatelor din CEO îi inflamează pe politicieni

Înfiinţarea noilor sindicate din minerit şi energie a stârnit un adevărat scandal în viaţa politică a judeţului Gorj. Totul a pornit de la declaraţia şefului Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, care a precizat că îl susţine pe Ion Ruşeţ, preşedintele proaspătului Sindicat Mine Energie Oltenia. Ruşeţ şi-a dat demisia din Federaţia Naţională Mine Energie şi a înfiinţat un sindicat majoritar la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Faptul că pesedistul Călinoiu şi-a declarat public sprijinul faţă de unul dintre liderii de sindicat din minerit a stârnit nemulţumirea liberalilor. Colegii de USL ai social-democraţilor gorjeni s-au declarat împotriva implicării politicului în viaţa sindicală şi le-a interzis propriilor membri să aibă vreo legătură cu înfiinţarea sindicatelor din minerit. PNL Gorj a dat publicităţii un comunicat de presă în care susţine că doar salariaţii Complexului Energetic Oltenia au dreptul de a se preocupa de reorganizarea sindicatelor. Comunicatul este semnat de Dian Popescu, un apropiat al lui Marin Condescu, cel care se ocupă de înfiinţarea altui sindicat majoritar care să fie condus de Dumitru Pârvulescu. Viitorul sindicat se va numi Tudor Vladimirescu, iar Marin Condescu a declarat că nu va face parte din conducerea acestuia.

FNME acuză implicarea politicului  

De asemenea, Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, a transmis un comunicat prin care acuză imixtiunea politicului în activitatea sindicatelor: „Atragem atenţia asupra intervenţiei brutale a preşedintelui executiv al PSD Gorj – Ion Călinoiu şi a managerului privat al CE Oltenia – Laurenţiu Ciurel, fost vicepreşedinte PSD Gorj, şi a imixtiunii acestora în formarea unui sindicat reprezentativ la nivelul CE Oltenia. Intervenţia directorilor de subunităţi şi a adjuncţilor acestora pe cale ierarhică în a condiţiona şi constrânge salariaţii să adere la organizaţia sindicală indicată de Laurenţiu Ciurel şi Ion Călinoiu, uzând de raporturile de serviciu, constituie infracţiune… folosirea banilor publici din instituţiile conduse de Ion Călinoiu şi Laurenţiu Ciurel, prin finanţarea unor posturi de televiziune şi publicaţii locale, cu scopul de a denigra activitatea sindicală în companie. Prin campania de presă se urmăreşte deformarea realităţii, astfel încât să se creeze un sindicat reprezentativ care să devină anexă a PSD Gorj“, se menţionează în comunicatul FNME.

Luptă pentru dreptul exclusiv de a negocia cu administraţia CEO

Interesul în jurul reorganizării mişcării sindicale este major, având în vedere că cine va reuşi să constituie sindicatul majoritar va avea dreptul exclusiv de a negocia contractul colectiv de muncă la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Ion Ruşeţ este perceput ca un apropiat al actualei administraţii, în timp ce managerul Complexului Energetic Oltenia s-a aflat în ultimul an într-un război permanent cu Marin Condescu, cel care acum încearcă să înfiinţeze şi el un sindicat majoritar la nivelul companiei. Între sindicaliştii lui Ruşeţ şi cei ai lui Condescu s-a născut o rivalitate nemaiîntâlnită până acum. Fiecare doreşte să aibă cât mai mulţi membri şi să fie primul care anunţă că a realizat sindicatul majoritar. Liderii Sindicatului Mine Energie Oltenia se pregătesc de alegeri şi au declarat că va fi utilizat votul uninominal pentru desemnarea preşedintelui şi a celorlalţi lideri. Congresul ar putea fi organizat în jurul datei de 24 ianuarie. Ruşeţ susţine că are 10.000 de membri în noul sindicat, în timp ce reprezentanţii Sindicatului „Tudor Vladimirescu“ anunţă că vor fi majoritari. Complexul Energetic Oltenia numără 19.000 de angajaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS