24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePungile de plastic, interzise în Uniunea Europeană

Pungile de plastic, interzise în Uniunea Europeană

Parlamentul European a adoptat ieri o rezoluţie care stabileşte ca cele mai periculoase materiale plastice şi unele pungi de plastic să fie interzise cel mai târziu în anul 2020, ca parte din strategia Uniunii Europene (UE) de a reduce deşeurile de plastic din mediul înconjurător. Eurodeputaţii susţin, de asemenea, că UE ar trebui să introducă şi ţinte obligatorii pentru reciclarea deşeurilor de plastic. Rezoluţia, elaborată ca urmare a unei Carte verzi din partea Comisiei, a fost adoptată cu prin vot simplu, cu ridicare de mâini. Deputaţii au arătat că deşeurile de plastic afectează mediul atât din cauza unei slabe aplicări a legislaţiei UE privind deşeurile, cât şi din cauza absenţei unor legi europene specifice pentru deşeurile de plastic, deşi acestea prezintă anumite caracteristici.

Deputaţii propun includerea în legislaţia UE a unor ţinte precise obligatorii pentru colectarea şi sortarea deşeurilor în proporţie de 80%, adăugând că ar trebui elaborate criterii obligatorii de reciclare, precum şi criterii armonizate de colectare şi sortare, pentru a asigura o competiţie corectă. Directiva UE existentă privind deşeurile de ambalaj ar trebui, de asemenea, revizuită, mai arată deputaţii.

Prioritate pentru reciclare

Parlamentul cere Comisiei să depună până în 2014 propuneri pentru eliminarea graduală, cu finalizarea în 2020, a depozitării deşeurilor reciclabile şi reutilizabile şi pentru descurajarea incinerării acestora. Parlamentul mai cere ca deşeurile din plastic să nu fie utilizate pentru energie înainte de epuizarea altor opţiuni. Deputaţii cred că cele mai periculoase materiale plastice ar trebui retrase de pe piaţă. Utilizarea pungilor de plastic de unică folosinţă ar trebui interzisă gradual oriunde acest lucru este posibil. Deputaţii mai cer şi luarea unor măsuri clare pentru combaterea exporturilor ilegale şi aruncarea deşeurilor de plastic.

Un potenţial economic solid, încă neexploatat

Deputaţii subliniază că potenţialul economic al plasticului reciclat nu este exploatat la parametri maximi – doar 25% dintre deşeurile de plastic fiind reciclate în prezent. Implementarea deplină a legislaţiei UE privind deşeurile ar putea face o economie de 72 de miliarde de euro pe an şi ar putea contribui cu 42 de miliarde la cifra de afaceri anuală a firmelor de administrare a gunoiului şi de reciclare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS