10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApa fântânilor din Şitoaia, sărată ocnă

Apa fântânilor din Şitoaia, sărată ocnă

http://www.youtube.com/watch?v=-SxEr96Ct0I

Analizele spun că apa este de aproape 20 de ori mai sărată decât este normal. Culturile, animalele şi oamenii au de suferit.

Sătenii din Şitoaia (Dolj) scot din fântâni apă sărată ocnă. Infestarea pânzei freatice cu sare a fost depistată în 2011, când localnicii au sesizat primăria. În 2012, autorităţile locale au înştiinţat OMV-Petrom, care a luat probe din 20 de fântâni. „Analizele spun că este mai sărată decât apa mării. Cei de la Petrom au fost destul de cooperanţi, însă a rămas că ne transmit un raport din care să aflăm şi noi care au fost cauzele şi până unde merge contaminarea în pânza freatică, însă relaţiile noastre s-au întrerupt aici. În 2012-2013, au schimbat un kilometru de conductă, dar problemele continuă şi în prezent. Cetăţenii trebuia să se constituie într-un grup şi să ajungă în instanţă, pentru că investesc în agricultură şi au pagube destul de mari“, a declarat viceprimarul localităţii, Aurel Tălăban. Primăria a solicitat Petrom raportul şi concluziile investigaţiilor, „deoarece cetăţenii din zona afectată, şi nu numai, sunt foarte nemulţumiţi pentru că situaţia privind sursa de poluare cu sare şi produse petroliere nu s-a schimbat, iar culturile de legume care sunt irigate cu această apă vor fi din nou compromise, lăsând la o parte faptul că apa nu mai este potabilă“. Raportul Petrom nu a sosit nici în ziua de astăzi.

„Era să mor!“

Potrivit analizelor, conductivitatea electrică a apei (mS/cm) din fântânile vizate era cuprinsă între 6.600 – 12.900, în timp ce normativul stabilit de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile este de 2.500. Clorurile (mg/l) erau cuprinse între 2.300 – 4.700, raportat la un normativ de 250. Cu alte cuvinte, analizele spun că apa este de aproape 20 de ori mai sărată decât este normal. Din această cauză, culturile, animalele şi oamenii au de suferit. „Trei motoare din fântână s-au ars, fiind mâncate de sare. Apa era sărată ocnă“, a spus o localnică. „Apa este sălcie, sărată şi amară. Într-o zi, am rămas în pană de apă şi am pus nişte zahăr într-o sticlă cu apă. Noaptea era să mor. Au murit şi păsările din cauza apei. La mine în bazin, apa arată ca păcura“, a povestit Ion Furtună, alt localnic. „Problema este de vreo patru ani. Apa pentru uz gospodăresc se ia de la fântâna din capul satului sau de la Cernele. Apa de aici nu merge deloc pentru unele culturi. Să sperăm că primăria ne va introduce apă pe reţea. Primăria promite de câţiva ani, dar nu se ţine de cuvânt“, a declarat Nicu Furtună, afectat şi el de calitatea apei. Viceprimarul Aurel Tălăban a declarat că din vara anului 2013, primăria a investit 1,9 milioane de lei pentru introducerea unui sistem centralizat de alimentare cu apă, la care adaugă o staţie de pompare, care va atrage costuri suplimentare de 100.000 de lei. „Din 2006 avem un proiect integrat pentru apă, canal şi betonarea drumurilor. Proiectul a fost eligibil, dar nu a fost finanţat. Problema apei are la noi o istorie mult mai veche, zona petrolieră din apropiere ne-a făcut tot timpul probleme. Apa este dură în general în toată comunitatea. Am finanţat lucrările de la bugetul local şi a trebuit să construim suplimentar o staţie de pompare. Sistemul centralizat de alimentare cu apă va fi funcţional în vara acestui an“, a mai spus viceprimarul. Reprezentanţii Petrom nu au reuşit să ne transmită un punct de vedere până la redactarea acestui articol. Aşteptăm cu interes punctul de vedere al companiei şi, mai ales, măsurile care se impun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS