10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnchetă a poliţiei, ţinută în loc de Colegiul Medicilor

Anchetă a poliţiei, ţinută în loc de Colegiul Medicilor

Poliţia şi Parchetul au în lucru de aproape unsprezece luni un dosar penal deschis pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, dar ancheta este ţinută pe loc de Colegiul Medicilor Dolj. Poliţia susţine că aşteaptă un răspuns legat de cazul respectiv de la Colegiu, însă instituţia spune că a transmis un răspuns: cum că sesizarea IPJ nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond pentru a permite declanşarea anchetei disciplinare. În tot acest timp, un tată aşteaptă să afle dacă există vreun vinovat de moartea fiicei sale.

Cazul Adrianei Buzatu, doljeanca de 26 de ani care a născut prin cezariană la Spitalul „Filantropia“ din Craiova pe 21 ianuarie 2013, a fost transferată după cinci zile în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), cu o insuficienţă respiratorie severă, şi a decedat în noaptea de 9 spre 10 februarie, în urma unui stop cardio-respirator, în Secţia de Terapie Intensivă, este cel mai bun exemplu de cum poate fi tărăgănată rezolvarea unei speţe în România. Şi nu una oarecare, ci una în care infracţiunea vizată este cea de ucidere din culpă. Asta pentru că instituţiile care ar trebui să lucreze pentru a da o soluţie într-un dosar penal bat pasul pe loc din cauza unui… răspuns. Un răspuns pe care se pare că-l vor aştepta mult şi bine de la Colegiul Medicilor (CM) Dolj.
În ediţia din 9 decembrie a Gazetei de Sud, în articolul „Vreau să ştiu cine se face vinovat de moartea fetei mele!“, am prezentat strigătul de disperare al tatălui tinerei decedate, Marian Ionescu, care nici la zece luni de la pierderea fiicei nu a aflat dacă a existat sau nu o culpă medicală în acest caz. Un deces a cărui cauză a rămas o enigmă chiar şi pentru medicul legist, care a trecut pe certificatul constatator al decesului „cauză nedeterminată“.

Uite răspunsul, nu e răspunsul

Misterul ar trebui rezolvat de poliţie, iar dosarul se află în seama Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj. Numai că, deşi a trecut aproape un an de la producerea nefericitului eveniment, ancheta este departe de a fi finalizată. Motivul: nişte răspunsuri de la Colegiul Medicilor Dolj şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti al Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, care nu au ajuns nici până acum la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj. „Dosarul se află în lucru la Serviciul de Investigaţii Criminale Dolj, fiind înregistrat pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activităţi, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani. Dosarul este înregistrat şi sub număr unic la Parchet. În prezent, poliţiştii aşteaptă răspunsurile referitoare la acest caz de la Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti al Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – Comisia Teritorială Craiova“, a precizat Amelia Căprărin, agent-principal în cadrul Biroului de Presă al IPJ Dolj.
Colegiul Medicilor Dolj are însă o altă părere şi spune că a trimis poliţiei un răspuns, acela că sesizarea nu a îndeplinit condiţiile de formă şi fond pentru a permite declanşarea anchetei disciplinare. „În cazul decesului lui Buzatu Victoria Adriana s-a adus la cunoştinţa petentului, Inspectoratul de Poliţie Dolj, că sesizările sale (una făcută în februarie 2013 şi alta în aprilie – n.r.) nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond prevăzute de art. 105 din Statutul CMR (Colegiul Medicilor din România – n.r.) pentru a permite declanşarea anchetei disciplinare. Până la data prezentei (decembrie 2013 – n.r.), la Colegiul Medicilor Dolj nu a fost depusă nici o plângere împotriva unui medic care să facă referire la decesul lui Buzatu Victoria Adriana, întocmită conform art. 105 din Statutul CMR“, este răspunsul CM Dolj transmis GdS, în urma unei solicitări făcute în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Din acesta reiese că au existat două sesizări din partea poliţiei şi ambele au fost incomplete. Poliţia susţine contrariul, cum că după răspunsul la primele două solicitări, cu neîndeplinirea condiţiilor de formă şi fond, s-a făcut o a treia solicitare, la care nu s-a primit încă nici un răspuns. „Nu există nici o comunicare din partea Colegiului Medicilor şi nici un răspuns în acest sens“, au menţionat reprezentanţii IPJ Dolj. Aceştia au mai precizat că poliţistul care se ocupă de caz a dispus efectuarea unei noi expertize medicale.

Familia nu a făcut plângere

În tot acest timp, când ancheta depinde de un răspuns care se pare că nu va mai veni, un tată aşteaptă să afle dacă există vreun vinovat de moartea fiicei sale. „Eu ce pot să fac?! Poate doar să merg în faţa Colegiului Medicilor cu o pancartă de gât. Se face anul de când fata mea a murit în spital, iar noi nu am primit până acum nici o explicaţie“, a spus cu amărăciune Marian Ionescu. Tatăl tinerei decedate susţine că nu a făcut plângere la Colegiul Medicilor Dolj pentru că nu a ştiut pe cine să acuze, şi a lăsat organele abilitate să facă investigaţii, mai ales că poliţia s-a autosesizat în acest caz.
Nici avocatul angajat de familie nu pare să aibă mai mult succes, fără răspunsul din partea CM Dolj. „S-a deschis un dosar penal în care se fac cercetări, dar poliţia nu poate face nimic până nu îşi exprimă un punct de vedere Colegiul Medicilor. Şi ştiu că la cea de-a doua solicitare a poliţiei Colegiul Medicilor nu a mai dat nici un răspuns. Împotriva cui să ne îndreptăm şi ce să invocăm, atâta timp cât nu ştim dacă există o culpă medicală şi cine este vinovatul? Este vorba de termeni medicali care ne depăşesc. În acest dosar, noi o să ne constituim parte civilă în proces. Există asigurări de malpraxis, medicii găsiţi vinovaţi sau firmele de asigurări vor fi obligaţi să plătească daunele morale şi materiale“, susţine avocatul familiei femeii decedate.

Şapte cercetări finalizate în 2013, din 14 plângeri

GdS a întrebat Colegiul Medicilor Dolj, tot în baza Legii nr. 544/2001, câte plângeri au fost înregistrate în anul 2013 pe rolul comisiei de jurisdicţie şi al comisiei de disciplină, şi câte dintre acestea au fost soluţionate şi în ce fel (dacă s-au aplicat sancţiuni). De menţionat că plângerile sunt instrumentate de comisia de jurisdicţie, dosarul cu propunerea de sancţionare fiind apoi înaintat comisiei de disciplină, cea care dă verdictul. Răspunsul: şapte plângeri au ajuns la „disciplină“. „În 2013, la comisia de jurisdicţie a CMJ Dolj au fost înregistrate 14 plângeri, iar comisia a finalizat cercetările pentru şapte plângeri. Comisia de disciplină este independentă de conducerea CMJ, motiv pentru care vă rugăm să vă adresaţi direct acestei entităţi“, este precizarea venită de la Colegiul Medicilor Dolj. Deşi, oficial, nu ni s-a comunicat şi activitatea din 2013 a comisiei de disciplină, surse din cadrul acesteia susţin că, din cele şapte dosare, în două s-au aplicat sancţiuni, dar ele au fost contestate la forul superior, Colegiul Medicilor din România.

S-a uitat Statutul CMR?

În răspunsul transmis GdS de Colegiul Medicilor Dolj (CMR) se face referire, în două rânduri, la art. 105 din Statutul CMR, însă articolul în cauză nu are nici o legătură nici cu condiţiile de formă şi fond care permit declanşarea anchetei disciplinare invocate, şi nici cu modalitatea de întocmire a unei plângeri. Iată ce spune art. 105 din Statutul CMR, aşa cum este publicat pe site-ul instituţiei: „Decizia pronunţată se comunică persoanei sancţionate, persoanei care a făcut sesizarea, Ministerului Sănătăţii, Biroului executiv al Colegiului Medicilor din România şi persoanei cu care medicul sancţionat are încheiat contractul de muncă. În termen de 15 zile de la comunicare, persoana sancţionată, persoana care a făcut sesizarea, Ministerul Sănătăţii, preşedintele colegiului teritorial sau preşedintele Colegiului Medicilor din România pot contesta decizia pronunţată de comisia de disciplină a colegiului teritorial“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS