21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNSA elaborează un aparat universal pentru decriptare

NSA elaborează un aparat universal pentru decriptare

Agenţia Naţională pentru Securitate a Statelor Unite ale Americii este foarte aproape să creeze un „computer cuantic”, capabil să decripteze aproape orice codificare, potrivit ediţiei de joi a ziarului The Washington Post, care citează documente divulgate de către fostul consultant Edward Snowden.

Potrivit acestor documente, citate de „The Washington Post”, calculatorul la care lucrează NSA îi va permite să spargă codurile informatice care protejează secrete bancare, medicale, informaţii guvernamentale sau din lumea afacerilor. Acest aparat face parte dintr-un program amplu al NSA, în care s-au investit până acum 79,7 milioane de dolari pentru cercetare şi dezvoltare, scrie cotidianul american.

Giganţi informatici ca IBM urmăresc de mult obiectivul de a crea „computere cuantice”, care să permită exploatarea puterii atomilor şi moleculelor, sporind astfel în mod considerabil rapiditatea şi securitatea computerelor. Însă unii experţi consideră puţin probabil ca Agenţia Naţională americană pentru Securitate să fie pe punctul de a crea o asemenea „maşină”, fără ca membrii comunităţii ştiinţifice să fie la curent cu acest lucru. „Pare puţin probabil ca NSA să fie atât de avansată în comparaţie cu companiile civile, fără ca cineva să ştie acest lucru”, notează în The Washington Post Scott Aaronson, de la MIT. NSA nu a răspuns unei solicitări AFP pe această temă.

Potrivit documentelor obţinute de cotidian, NSA lucrează la acest proiect în camere speciale, numite „cuşti Faraday”, care protejează de o poluare electromagnetică provenind din exterior. Cu puterea potenţială a computerelor cuantice, aceste maşini inovatoare ar fi capabile să descifreze orice cod utilizat în prezent la protejarea activităţilor online, indiferent că este vorba despre bănci sau mesageria electronică. Snowden dezvăluie de mai multe luni amploarea programului american de spionaj în toate direcţiile, vizând între altele o serie de ţări europene, instituţii UE sau sistemul intern de videoconferinţe al ONU, şi în principal rolul NSA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS