8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElveţia preia preşedinţia OSCE pentru anul 2014

Elveţia preia preşedinţia OSCE pentru anul 2014

Elveţia preia astăzi, de la Ucraina, preşedinţia anuală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), instituţie cu sediul la Viena, informează Agerpres.ro. Elveţia intenţionează să realizeze progrese în conflictele nerezolvate, în lupta împotriva ameninţărilor transnaţionale, promovarea securităţii şi a stabilităţii, precum şi în realizarea unui plan pentru tineri”, a declarat într-un comunicat ministrul elveţian de externe, Didier Burkhalter. OSCE, organism cu 57 de membri, beneficiază de o „poziţie unică pentru conectarea dintre zona euroatlantică şi cea eurasiană”, a afirmat Burkhalter.

În 2015, preşedinţia organizaţiei va fi preluată de Serbia, astfel că una dintre priorităţile regionale ale preşedinţiei elveţiene este realizarea păcii în Balcani, îndeosebi reglementarea relaţiilor între Belgrad şi Priştina. OSCE mai speră ca în 2014 să contribuie la progresul negocierilor între Armenia şi Azerbaidjan în ceea ce priveşte enclavei Nagorno-Karabah. Cele două ţări se află de câteva decenii în conflict din cauza acestei regiuni separatiste din Azerbaidjan, în care armenii formează populaţia majoritară. Sub egida „grupului de la Minsk” al OSCE (Rusia, Statele Unite şi Franţa), preşedinţii armean şi azer s-au întâlnit la Viena în noiembrie 2013, prima dată după ianuarie 2012.

OSCE a fost înfiinţată în 1973 cu numele de Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE), cu doi ani înainte de Acordurile de la Helsinki (1975), care au deschis calea unei „relaxări” între Est şi Vest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS