15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se marchează Ziua Mondială a Păcii

Astăzi se marchează Ziua Mondială a Păcii

Data de 1 ianuarie marchează Ziua Mondială a Păcii, ajunsă astăzi la cea de-a 47-a aniversare, informează Agerpres.ro. Tema pentru anul 2014, aleasă de către Papa Francisc, este „Fraternitatea, temelie şi cale către pace”. Papa Francisc a subliniat că fără fraternitate este imposibil să fie construite o societate echitabilă şi o pace durabilă. Această calitate umană este, în prezent, deseori pusă în umbră de „globalizarea indiferenţei”, care „ne face încet, încet, să ne obişnuim cu suferinţa celuilalt, închizându-ne în noi înşine”, după cum a explicat Suveranul Pontif.

Cu prilejul transmiterii mesajului, Papa a citat magisteriul Papei Paul al VI-lea (Populorum progressio) şi al lui Ioan Paul al II-lea (Sollicitudo rei socialis) pentru a sublinia că „nu doar persoanele, dar şi naţiunile trebuie să se întâlnească într-un spirit de fraternitate”, că „pacea este un bun indivizibil” şi că „fraternitatea este o zestre pe care fiecare om trebuie să o poarte cu el”. „În faţa numeroaselor tragedii care afectează naţiunile – sărăcia, foametea, subdezvoltarea, conflictele, migraţia, poluarea, inegalitatea, nedreptatea, crima organizată, fundamentalismele – fraternitatea reprezintă temelia şi drumul spre pace”, este justificarea pentru alegerea acestei teme.

Ziua Mondială a Păcii a fost instituită de către Papa Paul al VI-lea, care a dorit ca aceasta să se marcheze în prima zi a anului calendaristic, sărbătoarea fiind proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967. O altă zi dedicată păcii este marcată la data de 21 septembrie – Ziua Internaţională a Păcii – aceasta fiind proclamată în anul 1981 de către Naţiunile Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS