17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnul Nou întâmpinat pe Mapamond

Anul Nou întâmpinat pe Mapamond

Întreaga lume a sărbătorit azi-noapte Revelionul, iar agenţia Agerpres a făcut o scurtă trecere în revistă a felului în care a fost întâmpinat noul an pe Mapamond.

În Statele Unite ale Americii, oraşul New York a sărbătorit cu bucurie şi valuri de confeti trecerea în 2014. Tradiţionalul glob de cristal din Times Square a coborât încet pe acordurile cunoscutei melodii ‘New York, New York’ cântată de Frank Sinatra, iar trei astronauţi americani au apărut pe un ecran imens, urându-le celor aproximativ un milion de newyorkezi prezenţi un An Nou fericit.

În Brazilia, pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro s-au adunat anul acesta circa două milioane de persoane, care au sărbătorit şi s-au îmbrăţişat la trecerea dintre ani.

În Dubai, care va organiza Expoziţia Universală din 2020, a avut loc un spectaculos spectacol pirotehnic, omologat miercuri oficial de Cartea Recordurilor drept cel mai mare din lume. Focurile de artificii, care au durat şase minute, au iluminat Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume (830 m).

În Europa, într-o atmosferă de încredere după luni de criză economică severă, Spania, la fel ca Irlanda înaintea ei, a lăsat în urmă planul de ajutorare a băncilor din 2012, iar letonienii şi-au luat adio de la moneda naţională, în timp ce premierul grec le-a promis concetăţenilor că Grecia se va redresa.

La Kiev, circa 200.000 de opozanţi ucraineni au intonat imnul naţional în Piaţa Maidan din centrul capitalei, baricadată şi ocupată de peste o lună, după ce puterea a renunţat la apropierea de Europa în favoarea Rusiei.

În Londra, capitala Marii Britanii, marea roată London Eye s-a aprins la miezul nopţii, circa 50.000 de persoane fiind prezente la primul foc de artificii „multisenzorial” din lume, cu confeti comestibile cu gust de banane şi baloane cu aromă de portocale.

În Franţa, la Paris, peste 300.000 de oameni s-au adunat pe Champs Elysees, sub supravegherea atentă a aproape 9.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi militari.

În Italia, la Roma, a avut loc aseară un mare concert la Circo Massimo, la care au participat cântăreţi şi DJ italieni, după un discurs al primarului Ignazio Marino, care a promis că „2014 va fi anul relansării”.

Sute de mii de persoane au petrecut noaptea de Anul Nou în stradă, în preajma emblematicei Porţi Brandenburg din Berlin, asistând la un concert strălucitor având ca principală atracţie tradiţionalul foc de artificii.

În Africa de Sud, la Cape Town, i-a fost adus un omagiu lui Nelson Mandela, decedat pe 5 decembrie, printr-un concert, un foc de artificii şi proiectarea în 3D, pe faţada primăriei, a unei retrospective a vieţii câştigătorului premiului Nobel pentru Pace. În mesajul de Anul Nou, preşedintele Jacob Zuma s-a angajat să continue opera de reconciliere a lui Mandela: ‘Trebuie să continuăm să lucrăm împreună în 2014 la construirea Africii de Sud din visele noastre’, a spus el.

Sydney a fost prima capitală de pe glob care a aprins cerul cu un spectaculos foc de artificii. Şapte tone de explozivi au iluminat cerul oraşului cu imense jerbe multicolore, unele trase pentru prima oară în zece ani de pe celebra clădire a operei.

La Hong Kong, zgârie-norii au fost iluminaţi de focuri de artificii trase de pe barje amplasate pe o distanţă de un kilometru în Victoria Harbour.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS