15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistem european de platforme subterane de gunoi

Sistem european de platforme subterane de gunoi

\n

Primăria Târgu Jiu şi firma de salubritate din municipiu, SC Polaris, au inaugurat ieri primele platforme subterane de colectarea gunoiului. Sistemul reprezintă o premieră atât pentru Târgu Jiu, cât şi pentru Oltenia. Doar patru oraşe din România mai beneficiază de platforme subterane pentru colectarea gunoiului menajer. Potrivit lui Luis Popa, directorul Polaris, prima platformă subterană de gunoi a fost dată în folosinţă în zona Abator, din cartierul 9 Mai. La faţa locului au fost efectuate şi primele probe ale noilor platforme, iar timp de două săptămâni personal de la Polaris se va afla în zonă pentru a le explica oamenilor cum funcţionează sistemul. După cum a declarat Luis Popa, în întreg oraşul Târgu Jiu au fost finalizate 20 de platforme care vor fi, de asemenea, funcţionale în următoarele zile. Noile spaţii de colectare a deşeurilor menajere nu seamănă deloc cu pubelele tradiţionale, în sensul că accesul animalelor şi al oamenilor străzii la gunoi este practic eliminat şi astfel nu mai este posibil ca în jurul europubelelor să mai existe deşeuri împrăştiate. Practic, europubelele nu mai sunt la vedere, ci sunt etanşeizate într-un spaţiu cu o adâncime de 1,80 metri. Containerele sunt ridicate la suprafaţă cu ajutorul unui sistem hidraulic.

Vor fi 60 de platforme subterane

Şeful firmei de salubritate din Târgu Jiu a declarat că în total vor fi construite 60 de platforme subterane în oraş. Valoarea investiţiei depăşeşte 700.000 de euro. „Aceste platforme au fost şi vor fi construite în toate zonele oraşului. Mă refer la cele 20 şi la restul de 40. Până în prezent, am construit astfel de platforme în Debarcader, Lotrului, Griviţa, Republicii, Plopilor, Teilor, Zona Abator, Zona Gării.
Ce aduc aceste platforme în plus faţă de ce avem în prezent? Mirosul neplăcut, mai ales din timpul verii, nu va mai deranja. Cei care caută prin containere şi aruncă deşeurile pe jos nu vor mai avea această posibilitate. Câinii nu vor mai putea sări în eurocontainere să-şi caute hrana. În momentul în care ieşi la plimbare cu familia, cu copilul, vei trece pe lângă aceste platforme şi nu vei şti că de acolo se ridică  deşeurile. Această investiţie nu afectează tariful pe care îl plătesc locuitorii oraşului. Tariful va rămâne în continuare aproximativ 4,9 lei pe lună cu TVA. Dacă în urmă cu şapte ani deşeurile din Târgu Jiu se colectau cu acele lăzi vechi de 6 metri cubi, în prezent vorbim de un sistem de colectare cu maşini noi, eurocontainere ecologice ce sunt spălate şi reparate în fiecare an, vorbim de sacul galben pentru casele individuale, de clopotele de 1,1 metri cubi care se găsesc la toate platformele dintre blocuri şi, începând de anul acesta, vorbim şi de platforme subterane“, a declarat Luis Popa, directorul firmei de salubritate din municipiul Târgu Jiu.

Platforme
şi în jurul oraşului

Prezent la inaugurarea platformelor subterane de colectare a deşeurilor, primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a declarat că programul primăriei de modernizare a sistemului de salubritate este aproape finalizat. „Sunt oraşe mari care nu beneficiază de un astfel de sistem de colectare a deşeurilor menajere. Suntem printre primii care implementăm sistemul la nivel naţional. Sunt foarte multe avantaje, pentru că nu se mai poate căuta după peturi în pubele, nici câinii nu vor mai putea sări în ele. Este totul etanşeizat, încât nici mirosul nu se mai simte, mai ales vara, când se descompune mai repede de la căldură. Până în vara anului 2014 vom mai instala în jurul oraşului platforme pentru deşeuri din lemn, resturi vegetale sau de la construcţii şi va fi oficial încheiat procesul de modernizare a salubrizării“, a precizat Cârciumaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS