16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvaria care a adus potopul

Avaria care a adus potopul

http://www.youtube.com/watch?v=mzhDGKA2d-k

\n

O avarie produsă la magistrala de transport a apei potabile Izvarna – Craiova a adus potopul peste locuitorii unei străzi din oraşul Filiaşi. Mii de gospodării din 15 localităţi din Dolj şi Gorj au rămas fără apă la robinet, timp de 48 de ore, iar în Craiova furnizarea apei potabile a fost restricţionată.

Prăpădul s-a produs luni după-amiază, în jurul orei 16.00, când conducta de aducţiune de la Izvarna a plesnit. Apa a năvălit pe stradă şi în gospodăriile localnicilor de pe strada Horea, Cloşca şi Crişan din oraşul Filiaşi, ameninţând să disloce terasamentul de cale ferată din apropiere. Două zile au scos pompierii cu motopompele apa din casele şi curţile inundate în urma producerii avariei.
„Au venit cei de la Compania de Apă pe la trei şi
ne-au zis că vine apa peste noi. Am crezut că este o glumă. Părea că este o avarie mică, dar, când au dat pământul la o parte, apa a năvălit afară. Pe stradă şi în curţile oamenilor apa era până la genunchi. Trecea peste cizme. Mie mi-a intrat şi în casă. În pivniţă a stricat tot. A fost o nenorocire. Am pus repede nisip să nu pătrundă mai rău. Au pus o cupă de pământ la poartă să mai încetinească apa. S-a ales praful de toată munca mea! A venit primarul, vicele, pompierii. Cum să scoţi din toate curţile cu două motopompe? Toată noaptea am tras cu pompele apa. A fost prăpăd. Nici acum nu s-a retras apa din curţile oamenilor“, a spus Nicoleta Moraru.

S-au trezit cu apa
la uşă

Ieri, la prânz, angajaţii CAO goleau conducta de aducţiune de apă pentru a putea remedia avaria. În acelaşi timp, motopompele trăgeau apa din craterul larg cât strada, format în jurul magistralei, şi o dirijau către gurile de canal sau rigolele de pe marginea drumului.
În acelaşi timp, pompierii scoteau cu ajutorul motopompelor apa din curţile şi beciurile localnicilor.
„Nu mai am nimic în pivniţă. Borcanele cu conserve, damigenele cu vin, butoaiele cu varză şi murături, tot ce am agonisit pentru iarnă, tot este distrus. Aseară, (luni – n.r.) pe la patru, m-a sunat şi mi-a zis să vin acasă că apa în curte este de un metru. Când am ajuns, apa era până la uşa casei. Am chemat nişte oameni să urc în cealaltă casă maşina de spălat, frigiderul, că în casa asta a intrat apa. Toată noaptea am scos apa care venea mereu. Niciodată în 50 de ani nu am păţit aşa ceva. Parcă era potopul. Cine se gândea să vină potopul de la o conductă de apă?! Ne-a distrus acum pe timp de iarnă“, s-a plâns Stela Braia, altă localnică din Filiaşi. În situaţia ei sunt alte 11 familii, care s-au trezit din senin cu apa la uşă.

Mobilizare

Reprezentanţii Primăriei Filiaşi au încercat să-i liniştească pe cei afectaţi. Administraţia locală le-a sărit în ajutor localnicilor, punând la dispoziţia oamenilor echipe de pompieri şi voluntari pentru înlăturarea apei.
„Am venit de ieri (luni – n.r.) aici. Au venit pompierii, poliţia, echipele de voluntari să-i sprijinim pe oameni. Localnicii au dreptate, ţin la bunurile lor, la proprietatea lor. Au fost afectate 12 locuinţe, din care la trei a fost
inundat beciul, la una şi câteva camere de locuit. Vom face o echipă mixtă împreună cu cei de la Companie şi vom inventaria toate pagubele: Unii au asigurări şi vor primi bani de la firmele de asigurări. Ceilalţi pot primi despăgubiri în urma pagubelor suportate. Au dreptul să dea CAO în judecată, dar să nu se grăbească. Să vedem ce se întâmplă în urma constatării pagubelor provocate“, a declarat viceprimarul localităţii Filiaşi, George Ilie.

Magistrala a lăsat 15 localităţi fără apă

Compania de Apă Oltenia a precizat că avaria s-a produs din cauza gradului avansat de uzură a conductei de transport a apei potabile Izvarna – Craiova, care are o vechime de 47 ani, durata medie normată de funcţionare fiind de 25 de ani. Localităţile Tismana, Godineşti, Ciuperceni, Câlnic, Teleşti, Rovinari, Bâlteni, Plopşoru, Brăneşti, Ţânţăreni din judeţul Gorj au rămas fără apă potabilă de luni, de la ora 16.00, până ieri-dimineaţă.
În aceeaşi situaţie s-au aflat şi localităţile Filiaşi, Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj şi Işalniţa. În cursul nopţii de luni spre marţi, avaria a fost remediată. Echipele de intervenţie ale CAO au început manevrele de repunere în funcţiune a sistemului, care durează 12 ore. 117 km de conductă de aducţiune trebuie reumplută, pentru ca beneficiarii să aibă apă la robinet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS