12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria vinde spaţiile verzi

Primăria vinde spaţiile verzi

Proprietarii cvartalului de blocuri nr. 6-8 de pe strada Spaniei (blocuri MApN) din Craiova sunt revoltaţi de deciziile luate de administraţia locală, în detrimentul lor, susţin aceştia. Supărarea este cu atât mai mare cu cât tot mai multe spaţii verzi din urbe dispar, locul lor fiind luat de clădiri sau beton. Numai aici, în zona din spatele complexului situat pe strada Nanterre, în ultimii ani s-a înălţat printre blocuri o vilă, iar alte două terenuri sunt îngrădite, urmând, cel mai probabil, să se ridice construcţii supraetajate. Oamenii nu-şi explică faptul cum aceste terenuri au ajuns în proprietate privată, fiindcă aici a fost, până în anii ‘50, târgul oraşului, după care, în ‘52-’54, s-au construit blocurile armatei.
„Noi suntem foarte supăraţi pe aceste decizii luate de primărie. Aici, de când lumea, să zic aşa, a fost spaţiu public. Înainte, aici se întindea Târgul de afară. Strada Spaniei de azi se numea Oborului, căci era locul din târg unde se vindeau animale. După care târgul s-a mutat şi s-au făcut blocuri, iar aici erau spaţii verzi, grădinile blocurilor. Au fost plantaţi copaci ornamentali, trandafiri, arbuşti. Acum, înainte de 1 decembrie, ne-am pomenit că a venit cineva şi a îngrădit aici. Au mai venit şi înainte, au făcut măsurători, dar ne-au spus că fac un loc de joacă. După asta au adus apa şi canalizarea într-o noapte şi apoi au pus gard. Au scos copacii, trandafirii. Ce să înţelegem, că acesta este modul prin care înverzeşte oraşul, distrugând?!“, este părerea lui Nicolae Boboc, proprietar.

„Au depăşit limitele bunului-simţ“

Cei care locuiesc în blocurile de pe strada Spaniei spun că au întrebat la primărie, că i-au prezentat chiar şi edilului această stare de fapt, atunci când a trecut „în campanie“ pe aici.
Numai că reprezentanţii administraţiei locale încearcă să arate cu degetul spre trecut.
„A venit şi primarul şi a văzut, a stat de vorbă, a spus că este aprobat de consiliu şi nu are ce să mai facă. Am înţeles că se face o clinică, dar mai mult nu ştiu. Şi acolo, în spate, avem aceeaşi problemă. Proprietarii sunt revoltaţi. Aici a fost un târg al oraşului, nu au fost niciodată case, proprietăţi private, este domeniu public. Cei care au venit distrug spaţiul verde. Chiar dacă ar fi un teren câştigat în instanţă, nu trebuie să se dea oriunde. Noi credem că urmează şi alte spaţii din jurul acestor blocuri, pentru că am observat că tot au venit nişte indivizi care au făcut măsurători. Desfiinţăm în toată Craiova spaţiile verzi. Ne batem în piept că vrem să facem zonă metropolitană, să avem spaţii verzi… Au fost depăşite limitele bunului-simţ“, este părerea lui Teodor Popescu, proprietar şi preşedinte al Asociaţiei nr. 3 Calea Bucureşti.
Ilie Dumitru, un alt proprietar, spune că au primit asigurări de la reprezentanţii primăriei că de spaţiile verzi nu se atinge nimeni. „Gardul a apărut acum câteva zile. Ne deranjează, primarul a venit şi ne-a spus că spaţiile verzi rămân, dar, după cum se vede, s-au apucat de treabă. Despre spaţiile deja ocupate spunea că au fost vândute la mai mulţi «pacienţi»“, afirmă Ilie Dumitru, proprietar.

Spaţii verzi de vânzare

În realitate, terenul situat pe strada Spaniei, nr. 35A, a fost vândut de Primăria Craiova cu 161.200 de euro. decizia fiind luată de Consiliul Local Craiova, întrunit în şedinţa ordinară din data de 28.03.2013. În hotărâre se arată: „Având în vedere raportul nr. 39881/2013 întocmit de Direcţia Patrimoniu prin care se propune vânzarea, prin negociere directă, către SC Cardiomed SRL, a terenului situat în municipiul Craiova, str. Spaniei, nr. 35A (…) Se aprobă trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Craiova a terenului în suprafaţă de 738 mp din acte şi 698 mp din măsurători, situat în municipiul Craiova, str. Spaniei, nr. 35A, număr de inventar 42000693 şi valoarea de 538.025 de lei, înscris în cartea funciară“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS