29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransportul pentru elevi, pe butuci

Transportul pentru elevi, pe butuci

Unităţile de învăţământ au fost comasate, dar fără să se asigure şi mijloace de transport pentru elevi. În aceste condiţii, sute de elevi din Dolj străbat zilnic zeci de kilometri pe jos ca să ajungă la şcoală.

În prezent, 25 de localităţi din Dolj sunt în aşteptarea unui microbuz. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, prioritare sunt localităţile Drăgoteşti, Carpen, Calopăr şi Amărăştii de Jos, care au mijloace de transport foarte vechi sau nu au deloc.
În comuna Calopăr, de exemplu, nu a fost dat niciodată un microbuz şcolar, deşi copiii străbat zilnic şi şase kilometri pentru a ajunge la cursuri. „Fiecare vine cu ce poate. Noi nu am avut niciodată un microbuz şcolar. Sunt doar microbuze particulare. Cine îşi permite plăteşte să vină la şcoală, cine nu, merge cu ce are. Am tot sperat că vom avea şi noi un mijloc de transport pentru copii şi am făcut solicitare încă din 2008, dar de atunci nu s-a întâmplat nimic. Nu am avut nici măcar aro vechi în comună pentru elevi“, a precizat primarul comunei, Marin Catalina. La Drăgoteşti, există un microbuz care se defectează destul de des, din cauza vechimii şi a distanţelor mari pe care le parcurge zilnic. „Microbuzul pe care îl avem face câteva zeci de kilometri pe zi. Elevii fac naveta şi de la opt, şi de la zece kilometri. În comună sunt decât două unităţi de învăţământ. Şcoala de la Drăgoteşti, unde învaţă elevii din clasele V- VIII, şi Şcoala de la Popânzăleşti, unde învaţă cei din clasele I- IV la care ducem elevii din Viişoara, Beneşti, Bobeanu, Buzduc. Sunt şi situaţii în care avem probleme cu maşina. Este veche de şase ani şi se mai defectează. Atunci trebuie să căutăm alternative. Mai ales în cazul copiilor din satul Buzduc, până la care facem zece kilometri. Acolo avem şi preşcolari. Din acest motiv, avem neapărat nevoie de un nou microbuz. Este prioritate. Dar nu ştiu când va veni. Noi am făcut cerere de un an şi jumătate, dar nu avem nici un semn“, a precizat primarul comunei Drăgoteşti, Dumitru Dincă. O altă situaţie în care elevii întâmpină dificultăţi cu transportul până la şcoală este la Amărăştii de Jos. În această comună există un singur microbuz, care nici nu mai îndeplineşte condiţiile minime pentru a merge pe drumurile publice. Este un aro vechi, deteriorat şi destinat doar pentru transportul şcolarilor. În comună sunt însă şi câteva sute de liceeni care sunt transportaţi cu acelaşi microbuz. Când se defectează, aceştia trebuie să meargă şi 20 de kilometri pe zi pe jos.

Probleme şi în alte localităţi

Despre data când vor fi repartizate aceste mijloace de transport nu ştiu prea multe nici reprezentanţii inspectoratelor şcolare. „În prezent, Ministerul Educaţiei Naţionale, care alocă banii şi se ocupă de cumpărarea microbuzelor, desfăşoară procedura de achiziţie pentru 600 de astfel de autoturisme, care vor fi repartizate imediat. Nu se ştie data la care se va întâmpla acest lucru. Rămâne să fim anunţaţi, să le primim şi să le dăm mai departe, ţinând cont de localităţile care au fost trecute ca prioritare“, a precizat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. La nivelul judeţului sunt şi alte localităţi care ar avea nevoie de un astfel de microbuz. La Vela, de exemplu, în luna noiembrie, elevii au lipsit de la şcoală mai bine de o săptămână pentru că microbuzul s-a defectat. „Acum este reparat, dar nu ştiu cât timp va mai funcţiona aşa. Este posibil oricând să se defecteze din nou şi elevii să nu aibă cu ce să se mai ducă la şcoală. Cel mai dificil este pentru cei din satul Suharu. Pe timp de iarnă, drumul este impracticabil şi pentru a ajunge la şcoală trebuie folosită o rută ocolitoare prin localitatea Râpa Roşie, ceea ce înseamnă parcurgerea unei distanţe de 15 kilometri“, a precizat Gheorghe Câmpeanu, primarul comunei Câmpeanu. Şcoala Vela nu a fost trecută însă pe lista de priorităţi, realizată pentru situaţia în care repartizarea microbuzelor s-ar face în mai multe etape. Până când aceste autoturisme se vor da către şcoli, elevii au de străbătut zeci de kilometri pe jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS