10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboiul concedierilor de la RAT Craiova

Războiul concedierilor de la RAT Craiova

\n

Scandalul concedierilor de la Regia Autonomă de Transport Craiova ar putea intra în vizorul procurorilor. Pe lângă problemele cu procesele în instanţă pe care le-au intentat zeci de foşti angajaţi ai SC Transloc SRL Craiova, RAT trebuie să facă faţă acum şi contestaţiilor angajaţilor din regie, concediaţi prin metoda schimbării denumirii postului.

Instituţiile din administraţia publică sau centrală au recurs de ani buni la o şmecherie, avantajoasă pentru partid, dar păguboasă în cele mai multe cazuri pentru buget. Atunci când s-a schimbat puterea, noii şefi au dat afară în masă persoanele angajate de fosta administraţie. Nu contează cât de legal, trebuia ca prin aceste concedieri să se facă loc noului val de angajaţi ai puterii. Cum respectarea paşilor prevăzuţi de lege în cazul concedierilor consuma timp preţios, metoda cel mai des folosită a fost aceea a redenumirii postului celui concediat. Astfel, chiar dacă ar fi câştigat în instanţă, şi mulţi au câştigat, fostul angajat nu s-ar mai fi putut întoarce pe vechea funcţie, pentru simplul motiv că nu mai exista. Aşa au rămas în funcţii noii angajaţi, iar cei vechi s-au văzut nevoiţi să accepte alte posturi în cadrul  instituţiei. Preţul plătit pentru concedierile nelegale a fost diferenţa salarială stabilită de instanţă. În mod normal, aceşti bani ar trebui imputaţi şefilor care au luat decizia concedierilor, dar cine se mai gândeşte la aşa ceva, atâta timp cât schimbările care trebuia să aibă loc au avut loc.

Uite postul, nu e postul

Elena Cârstea a fost până la sfârşitul anului trecut şefa Biroului Resurse Umane din cadrul RAT Craiova. Consiliul de Administraţie al regiei conduse pe atunci de Alin Goga a decis, pe 26 septembrie 2012, să reorganizeze unele structuri funcţionale şi de producţie. Printre modificări figura şi transformarea Biroului de Resurse Umane  în Serviciul de Resurse Umane Salarizare. Prin această mutare, postul de şef birou a fost desfiinţat, fiind înlocuit cu postul de şef serviciu. Pe noua poziţie a fost adusă o altă persoană agreată de conducerea regiei, iar Elena Cârstea a rămas ca angajată pe postul de sociolog în cadrul Serviciului de Resurse Umane Salarizare începând cu 27 decembrie 2012. Nemulţumită, Cârstea a dat regia în judecată. A pierdut la Tribunalul Dolj, dar a câştigat acolo unde conta cel mai mult: la Curtea de Apel Craiova. Instanţa a admis recursul declarat împotriva sentinţei Tribunalului Dolj şi a anulat decizia din 27 decembrie, emisă de RAT Craiova. „Dispune repunerea contestatoarei în situaţia anterioară emiterii deciziei de modificare şi obligă intimata către contestatoare la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit postului deţinut anterior şi cele efectiv încasate, indexate şi actualizate la data plăţii“, se arată în decizia Curţii de Apel Craiova. O săptămână mai târziu, actualul director al regiei, Radu Preda, a emis o decizie prin care, începând cu 19 noiembrie 2013, a repus-o pe Elena Cârstea în situaţia anterioară emiterii deciziei din 27 decembrie 2012, respectiv în funcţia de şef Birou Resurse Umane. Prin această decizie, Preda punea astfel în executare decizia instanţei. În plus, directorul RAT i-a redat salariul de 2.435 de lei plus sporul de vechime de 15% şi a decis să i se achite acesteia diferenţa de salariu pe lunile cât a fost dată afară de pe această funcţie. În adresa trimisă către Elena Cârstea, RAT Craiova spune că nu îi mai poate oferi postul de şef birou Resurse Umane, deoarece a fost desfiinţat. „Ţinând cont că postul de şef Birou Resurse Umane ocupat de dumneavoastră a fost desfiinţat, aşa cum rezultă din organigrama şi statul de funcţii, astfel cum au fost aprobate(…) potrivit Contractului Colectiv de Muncă şi prevederilor Codului Muncii, vi se oferă, conform pregătirii profesionale, postul vacant de sociolog din cadrul Serviciului Resurse Umane Salarizare în condiţiile de salarizare aferente, respectiv 1.963 lei, la care se adaugă sporul de vechime de 15%. În situaţia în care până la data de 25 noiembrie, ora 9.00, nu ne veţi transmite în scris opţiunea dumneavoastră cu privire la postul oferit, urmează a vă pune la dispoziţia Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj“, se arată în adresa RAT trimisă Elenei Cârstea.
Practic, prin schimbarea unui cuvânt, din birou în serviciu, şi adăugarea altuia, salarizare, Cârstea a rămas fără post şi în imposibilitatea de a se mai întoarce pe vechea funcţie, pentru simplul fapt că acea funcţie nu mai există. Ea a precizat că schimbarea ei din funcţie s-a făcut cu premeditare pentru a aduce persoane agreate de actuala conducere a primăriei. Cârstea a precizat că le va face plângere penală directorului RAT şi juristului pentru refuzul de a respecta o hotărâre judecătorească. Actuala conducere a RAT Craiova consideră că sentinţa a fost respectată. „Acel post de şef birou nu mai există, deci nu o putem reangaja acolo. Transformarea s-a făcut de fosta conducere şi a fost menţinută şi pentru organigrama din acest an. Noua organigramă a fost concepută pentru a eficientiza activitatea regiei. Chiar azi (luni-n.r.) doamna Cârstea am înţeles că a semnat actul adiţional la contract, prin care va fi sociolog în cadrul Serviciului de Resurse Umane Salarizare“, au spus reprezentanţii Regiei. Cârstea a negat că ar fi semnat actul adiţional. „Nu l-aş semna şi nici nu aş fi avut cum, deoarece mi-au spus că directorul este plecat din unitate“, a spus ea.

Fieruţ bagă RAT la cheltuieli

Într-o situaţie asemănătoare este şi liderul de sindicat, Emilian Fieruţ. După ce a pierdut la Tribunalul Dolj, Fieruţ a obţinut de la Curtea de Apel Craiova reintegrarea pe postul de şef atelier exploatare pe o perioadă de trei luni, între 1 noiembrie 2012 – 15 ianuarie 2013,  ceea ce se traduce prin plata diferenţei salariale între funcţia de inginer şi aceea de şef. RAT Craiova este bună de plată şi în privinţa cheltuielilor de judecată la Tribunal – 2.000 de lei şi 500 de lei către Fieruţ.
Telenovela proceselor dintre RAT şi proprii angajaţi s-ar putea sfârşi şi mai rău pentru regie. Zeci de foşti angajaţi disponibilizaţi anul acesta de la defuncta SC Transloc SRL Craiova au chemat în judecată RAT pentru a-i reangaja pe posturile ocupate înainte de înfiinţarea SC Transloc.
La jumătatea anului trecut, directorul de atunci al RAT Craiova, Alin Goga, a hotărât externalizarea unor servicii ale Regiei, cum ar fi cele de pază, control şi ridicările auto. Şi aşa a apărut SC Transloc SRL Craiova, avându-i ca acţionari pe RAT Craiova (70%) şi Sindicatul Transloc din cadrul RAT Craiova (30%). SRL-ul a preluat 40 de salariaţi ai RAT Craiova, iar în decembrie, anul trecut, şi-a început activitatea. Nu a „supravieţuit“ prea mult, pentru că Radu Preda, numit director al RAT Craiova în martie anul acesta, a luat o decizie total opusă: a hotărât internalizarea serviciilor trecute în 2012 la SC Transloc şi închiderea acestui SRL.
Sindicaliştii susţin că noua conducere a RAT Craiova a „uitat“ de înţelegerea făcută anul trecut şi a dat afară 25 de persoane transferate de la RAT la SC Transloc. „Am avut o serie de discuţii şi am stabilit că, în situaţia în care SC Transloc se va închide, oamenii se vor întoarce la RAT. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar persoanele disponibilizate au chemat în judecată Regia. Am reuşit să salvăm 14 persoane, care au fost reangajate de RAT cu contracte pe perioadă determinată. În schimb, am renunţat la cei aproximativ 50.000 de lei cu care am contribuit la înfiinţarea SC Transloc. Am plătit avocaţii celor care au acţionat în instanţă Regia şi aşteptăm ca instanţa să se pronunţe“, a explicat Emilian Fieruţ, liderul sindicatului Transloc din cadrul RAT Craiova.
În proiectul de hotărâre privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale RAT Craiova pentru anul 2013, conducerea regiei a menţionat că, după desfiinţarea SC Transloc, 15 angajaţi „vor fi trecuţi în cadrul altor structuri funcţionale din cadrul unităţii“. Pentru anul 2013, s-a propus reducerea numărului de angajaţi de la RAT Craiova prin pensionări, desfacerea contractelor de muncă unor angajaţi pentru abateri grave, dar şi din „alte cauze care ţin de persoana salariatului“. „Acea societate aducea pierderi regiei. Noi avem de recuperat circa 80.000 de lei de acolo. Nu puteam continua în felul acesta. Din câte ştiu, salariaţii s-au înscris la masa credală în procesul de insolvenţă al societăţii“, a declarat directorul RAT Craiova, Radu Preda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS