22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpital sau Penitenciar?

Spital sau Penitenciar?

Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin nu mai are permanenţă la serviciul de tomograf din cauza lipsei banilor. Pacienţii care nu au trimitere plătesc 40 de lei dacă doresc să fie consultaţi de unul dintre medicii de gardă. Dezvăluirile au fost făcute la o conferinţă de presă susţinută de cei mai importanţi medici ai Spitalului Judeţean, în frunte cu preşedintele Colegiului Medicilor din Mehedinţi, medicul cardiolog Cristian Jianu.

Medicii afirmă că Unitatea de Primiri Urgenţe a fost transformată în „penitenciar“ de actualul manager Doina Borugă, iar cadrele medicale sunt controlate atât la intrarea, cât şi ieşirea din spital în genţi, borsete şi în maşini.
„În ultima perioadă, spitalul s-a transformat într-o închisoare şi ai impresia că suntem bolnavi psihic toţi. Se cer buletine, se cer bilete de trimitere, pacienţii nu mai au acces în mod liber la spitalul de urgenţă. Spitalul este supus la tot felul de abuzuri, de genul controlat în poşete la intrare, la ieşire, ba mai mult acum câteva zile s-a mers până la control în portbagaje. În urma acestei acţiuni, unul dintre colegii noştri a fost hărţuit de un gardian, obligat să îşi deschidă portbagajul. Din spusele domnului doctor şi după o sesizare depusă la comisia de etică a spitalului, se pare că totul s-a petrecut după o dispoziţie a managerului. Ne dăm seama că nu mai putem continua aşa, cu un spital condus gen puşcărie, cu un spital care dă aproape 700 de milioane pe lună acestei firme de pază“, a declarat Cristian Jianu, preşedintele Colegiului Medicilor din Mehedinţi.
În timp ce bolnavii au de suferit din lipsa banilor pentru spital, firma de pază a şefului Poliţiei Locale, Nicolae Micşoniu, ridicat de mascaţi în urmă cu câteva zile pentru aderare la un grup infracţional, primeşte peste 60.000 de lei lunar, lucru ce-i nemulţumeşte pe medici.
„În condiţiile în care ne plângem că spitalul este subfinanţat, astfel de cheltuieli sunt perverse. Nu putem fi luaţi tot la grămadă, pentru că un doctor bun se formează în 10-15 ani. Nimeni nu are nevoie de stres într-un spital. Poate pentru trupele speciale este nevoie de activitate stresantă, nu într-un spital. Trebuie să se ia măsuri pentru că s-a ajuns prea departe, nepermis de mult. Să nu se creeze impresia că avem ceva cu actualul manager al spitalului ca persoană, dar eu cred că în materie de conducere are nişte probleme. În permanenţă se leagă de nişte lucruri care nu au prioritate absolută în procesul medical. Poate cineva de abia ar aştepta ca noi să plecăm, dar în momentul în care medicii buni pleacă dintr-un spital, este o problemă cu acel spital. Locuitorii acestui oraş nu trebuie să fie pedepsiţi că s-au născut aici. Nu putem să lucrăm în condiţii de stres excesiv. Firma de pază a sărit calul şi nu a acţionat de capul ei“, a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor din Mehedinţi, Cristian Jianu.

Cer demisia managerului spitalului

Managerul spitalului recunoaşte că firma de pază a familiei Micşoniu primeşte bani lunar şi că a auzit despre acele controale asupra medicilor, dar că nu ea a dat ordinul.
„Nu există camere nici în saloanele pacienţilor, nici în sălile de tratament sau în cabinete, doar la uşile de acces. Au fost atâtea incidente şi în orice instituţie eşti obligat conform legii să asiguri această pază. Am făcut achiziţia în limita bugetului. Au costat 10.000 de lei toate patru. Iar despre control, dacă m-a văzut cineva pe mine că am controlat în portbagaj să mă dea în judecată. Am auzit că pe data de 19 s-a întâmplat aşa ceva. Nu a fost o dispoziţie a mea. Am cerut o notă explicativă firmei de pază. A fost o acţiune a lor, eu nu am ştiut. Am cerut explicaţii, mi s-a spus că au avut sesizări că s-ar scoate alimente, morfină, că s-ar face trafic cu ţigări, haine, alcool, dar ei nu au adus la cunoştinţa mea acest tip de acţiune. Nu este o practică şi nu a fost dispoziţia mea. Firma care asigură paza este Vigilent Securiti, iar contractul este în valoare de aproximativ 50.000 de lei pe lună“, a declarat Doina Borugă, managerul Spitalului Judeţean.
Directorul spitalului este contrazis de liderul de sindicat al medicilor.
„Eu am pus o întrebare a doua zi unui gardian şi mi-a spus că a primit un ordin scris de la manager. Trebuie să se înţeleagă că doctorii, cadrele medicale nu sunt măturători pe stradă, pentru că, dacă toţi doctorii îşi dau demisia, spitalul acesta rămâne cu buza umflată“, a declarat Eustaţiu Memu, lider SANITAS Mehedinţi.
Au fost montate camere de supraveghere în spital, pentru început patru, urmând să fie achiziţionate mai multe, în valoare de 70.000 de lei.
„Aceste camere de luat vederi nu au fost puse în scopul protejării spitalului, pentru că, dacă ar fi în acest scop, monitorul ar fi la serviciul de pază, dar este în cabinetul doamnei manager care supraveghează orice mişcare din spital.
Suntem un spital de urgenţă, care de câteva luni nu mai avem linie de gardă de tomografie. La noi nu se mai poate face tomograf în urgenţă, aceşti bani daţi aiurea pe camerele de supravegere ar fi acoperit linia de gardă la tomograf pe trei-patru ani. Tomografiile se fac acum dacă este medicul de la tomograf de gardă, dacă nu, nu. Sunt doi doctori, dar acum nu mai fac de gardă, deci spitalul renunţă la tomograf pentru că noi cumpărăm camere de supraveghere să monitorizăm medicii“. Colegiul Medicilor, preşedintele sindicatului medicilor şi medicii prezenţi la conferinţă i-au cerut demisia managerului Doina Borugă, motivând că, dacă nu se vor lua măsuri, îşi vor da ei demisia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS