29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞofer înzăpezit pe Transalpina

Şofer înzăpezit pe Transalpina

Primele ninsori din acest sezon au surprins, în noaptea de duminică spre luni, o persoană ce a înnoptat în autoturismul propriu pe Transalpina, în zona izvoarele Latoriței, aparținătoare zonei teritoriale a județului Vâlcea. Stratul mare de zăpadă căzut a impus abandonarea mașinii, iar șoferul a luat hotărârea ca ieri-dimineață să continue deplasarea pe jos, în condiții de viscol foarte puternic, temperatură scăzută și strat de zăpadă ce ajungea și la peste o jumătate de metru. Primele informații primite la 112 au confirmat că evenimentul s-a produs pe raza județului Vâlcea, iar echipe de intervenţie din acest județ au demarat acțiunea de salvare, dar, după circa trei ore, persoana aflată în dificultate a confirmat faptul că se îndreaptă către județul Gorj. În regim de urgență, un echipaj de salvamontiști și jandarmi montani a pornit către locul estimat al evenimentului, la opt-nouă kilometri de Rânca, singura posibilitate de deplasare fiind pe jos, înaintarea cu snowmobilul sau ATV-ul fiind imposibilă.  

Găsit la cota 2.200
de metri

După o ascensiune de o oră şi jumătate, echipajul de salvatori a reușit să descopere persoana căutată în apropierea Vârfului Dengherul, la o altitudine de 2.200 de metri. Şoferul a fost adus în condiții de siguranță în Rânca. Întrucât nu a semnalat probleme medicale și nici nu au fost remarcate astfel de probleme la controlul primar făcut la cabinetul medical al bazei Salvamont, bărbatul a fost cazat în stațiune, urmând ca de aici să fie recuperat de familie.
La acțiune au participat cinci salvatori montani din cadrul Serviciului Salvamont Gorj și doi jandarmi din cadrul postului montan din Rânca al Jandarmeriei Gorj.
„Sunt zone unde zăpada viscolită atinge 50 de centimetri. În zona Rânca, acum avem zăpadă în strat compact de 15-20 de centimetri, acolo unde se află cabanele. În zona de creastă, stratul de zăpadă ajunge şi la 40 de centimetri. A nins puternic. Se anunţă în continuare ninsori“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.
Bărbatul a fost salvat de pe munte, de la cota 2.200, însă maşina a fost ieri abandonată în zăpadă, din cauza viscolului. Autovehiculul urma să fie adus în cadrul bazei Salvamont, după încetarea viscolului. Drumarii le recomandă tuturor conducătorilor auto să îşi pregătească maşinile de iarnă, când urcă în zona montană şi nu numai. Transalpina a fost oficial închisă, însă există şoferi care se aventurează pe propria răspundere în zonă şi până la urmă le cer ajutorul salvamontiştilor. În Rânca, au acţionat ieri mai multe utilaje de deszăpezire pentru a menţine carosabilul curat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS