29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBugetul Ministerului Educaţiei, avizat cu 67 de amendamente

Bugetul Ministerului Educaţiei, avizat cu 67 de amendamente

Bugetul Ministerului Educaţiei pentru 2014, de 22 de miliarde de lei pentru învăţământ şi 1,9 miliarde de lei pentru cercetare, a fost avizat astăzi favorabil, cu majoritate de voturi, de către comisiile parlamentare, care au adoptat şi 67 de amendamente, informează Mediafax.ro. Dezbaterile privind bugetul Ministerului Educaţiei, reprezentând 3,7 la sută din PIB, au durat mai bine de două ore, proiectul fiind avizat de comisiile parlamentare reunite cu 22 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi două abţineri.

De asemenea, au fost aprobate, cu 22 de voturi „pentru”, 67 de amendamente aduse proiectului privind bugetul Ministerului Educaţiei în 2014. Ministrul Remus Pricopie a declarat că bugetul pentru 2014 prevede o creştere în valoare absolută de 10 la sută faţă de cel din acest an, reprezentând în opinia lui cel mai mare buget din ultimii 20 de ani. Ministrul Pricopie a mai spus că pentru prima dată în ultimii ani a fost aprobată suma de 600 de milioane de euro fonduri structurale pentru Educaţie, ceea ce sigur va permite o creştere în medie cu 10 la sută a veniturilor cadrelor didactice debutante, cu vechime de cel mult şase ani, dar şi a fondului pentru achiziţia de autovehicule de transport şcolar. Ministrul a adăugat că anul viitor, pentru prima dată, va putea fi posibilă decontarea navetei cadrelor didactice, după modelul decontării făcute pentru transportul elevilor.

La discuţiile privind bugetul alocat Ministerului Educaţiei în 2014, cei mai mulţi vorbitori, printre care şi reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ şi ai studenţilor, au susţinut că suma este insuficientă, în condiţiile în care şcoala românească are numeroase lipsuri. Aceştia au subliniat că 3,7 la sută din PIB pentru Educaţie în 2014 este sub procentul prevăzut de Legea educaţiei, respectiv de 6% din PIB, susţinând că în acest fel prevederea legală nu a fost respectată. Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ le-au cerut parlamentarilor să aprobe o majorare a bugetului Educaţiei cu cel puţin un miliard de lei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS