21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInternele bat şaua să priceapă Olguţa

Internele bat şaua să priceapă Olguţa

Craiovenii şi locuitorii a 17 comune din jurul oraşului pot sta liniştiţi. Cărţile de identitate emise după luna iulie 2013 de către noua Direcţie de Evidenţă a Persoanelor Craiova, înfiinţată prin ocolirea cadrului legal, sunt valabile. Într-un răspuns trimis GdS, responsabilii de la Bucureşti spun că nu sunt probleme cu buletinele, ci cu modul în care a fost înfiinţată noua structură din aparatul de specialitate al primarului Craiovei.

Într-un articol publicat pe 7 noiembrie, GdS ridica problema validităţii cărţilor de identitate emise de Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Craiova, ca urmare a aprobării unei hotărâri de consiliu local din iulie 2013 prin care fostul Serviciu Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, cu personalitate juridică, fusese transformat în Direcţie, în subordinea primarului.
Prin această manevră, conducerea primăriei a dorit să controleze în mod direct întreaga activitate de evidenţă a populaţiei. Numai că hotărârea cu pricina avea o mare problemă: indiferent cum s-ar fi numit noul serviciu sau direcţie de evidenţă a persoanelor, ea trebuia să fie în subordinea consiliului local şi nu a primarului. Unde mai pui că Evidenţa Populaţiei funcţionează şi sub coordonarea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, instituţie centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Hotărârea Consiliului Local Craiova a lăsat, practic, în ofsaid structura Ministerului Afacerilor Interne. Legal, de transformarea serviciului în direcţie ar fi trebuit să afle şi instituţia de la Bucureşti, dar, în graba de a controla totul, primăria s-a făcut că uită să o informeze şi să-i ceară acceptul. Pe care primăria nu l-ar fi obţinut niciodată. Nici nu ar fi avut cum, pentru că, altfel, ministerul ar fi încălcat legislaţia. Cum actuala administraţie calcă nonşalant legea în picioare, o hotărâre în plus nu a mai contat.

Emitent cu nume unic pe buletin

Revenind la Hotărârea de Consiliu Local nr. 411 din iulie 2013, spuneam atunci că ea nu respectă prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 84/2001, care se referă exact la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu modificările ulterioare. Potrivit acesteia, „serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor sunt constituite prin reorganizarea compartimentelor de stare civilă din aparatul propriu al consiliilor locale şi a formaţiunilor locale de evidenţă a populaţiei din structura Ministerului Afacerilor Interne şi funcţionează în subordinea consiliilor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, cu sau fără personalitate juridică“. Ei bine, Primăria Craiova a schimbat tocmai acest lucru. Noua structură de evidenţă a persoanelor se numeşte acum Direcţie, nu mai are personalitate juridică şi nu se mai află în subordinea consiliului local, ci a fost inclusă în aparatul de specialitate al primarului. Atunci când a fost aprobată structura organizatorică, statul de funcţii sau numărul de personal, consiliul local ar fi trebuit să obţină în prealabil avizul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date de la Bucureşti. Nu s-a întâmplat aşa. Oficialii Direcţiei au fost săriţi din schema de aprobare, lucru pe care l-au constatat şi ei, dar pe care, spun tot ei, nu au cum să-l mai întoarcă. După ce schimbarea a devenit oficială, certificatele de căsătorie, de exemplu, au fost emise purtând ştampila noii Direcţii, dar buletinele au purtat în continuare patalamaua fostului Serviciu Comunitar de Evidenţă a Persoanelor. În atare situaţie, şi mai ales că la Craiova îşi preschimbă cărţile de identitate locuitori din alte 17 comune din judeţ, apărea următoarea întrebare legitimă: sunt noile buletine valide sau nu? Sunt, spune Direcţia de specialitate din cadrul MAI. Existenţa vechii denumiri de Serviciu Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor pe cărţile de identitate nu anulează documentele. „Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a luat act de interesul manifestat de publicaţia pe care o reprezentaţi pentru clarificarea aspectelor de referinţă şi prezentarea acestora publicului larg (…) în referire la eliberarea actelor de identitate precizăm că regimul juridic aferent este reglementat în mod clar prin dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 (…) în considerarea faptului că denumirea de «serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor» este una generică, pe cărţile de identitate eliberate în condiţiile legii de structurile locale de evidenţă a persoanelor, la rubrica «emisă de» se înscrie «SPCLEP»“, se arată în răspunsul trimis de Direcţia din subordinea MAI, sub semnătura directorului împuternicit, comisar-şef de poliţie Dumitru-Florin Baba.

Direcţia MAI, martoră la căratul apei

Altfel stau lucrurile în privinţa legalităţii trecerii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova în subordinea primarului. „Dispoziţiile art. 4, alin. 1, din Ordonanţa Guvernului nr. 84/2001 (…) coroborate cu cele ale art. 1, alin. 1 din Metodologia privind criteriile de dimensionare a numărului de funcţii din aparatul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, aprobată prin HG nr. 2104/2004 , serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor (…) funcţionează în subordinea consiliilor locale (…) cu sau fără personalitate juridică (…) având în vedere cadrul legal aplicabil în domeniul de interes, rezultă că răspunderea pentru respectarea dispoziţiilor legale în vigoare aparţine în exclusivitate autorităţilor administraţiei publice“, se mai arată în răspunsul trimis GdS. În încheiere, directorul Direcţiei din subordinea MAI spune că, pentru a fi legală, hotărârea de consiliu local din iulie 2013 ar fi trebuit să se bazeze pe avizul Direcţiei, aviz care nu a fost solicitat. „Se supun avizului prevăzut de lege modificările vizate de autorităţile locale, însoţite de documente justificative“. Ce se întâmplă dacă autorităţile din Craiova „au uitat“ să ceară avizul, pe care, probabil, nu l-ar fi primit? Nimic, spune Dumitru-Florin Baba. „În situaţia în care nu se solicită avizul de referinţă sau se solicită ulterior adoptării hotărârii consiliului local, instituţia noastră ia act de măsura adoptată, aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţia stabilită de legiuitor“, se arată în finalul răspunsului trimis GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS