11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum arată primele facturi la căldură

Cum arată primele facturi la căldură

Primele facturi la încălzire din acest sezon rece au valori mici comparativ cu primele facturi din alţi ani. Ce-i drept, este prima dată când oraşul este încălzit încă din octombrie, în trecut pornirea instalaţiilor făcându-se aproape de 1 noiembrie. Prin urmare, prima factură la căldură pentru craiovenii care locuiesc într-un apartament cu trei-patru camere este între 140 şi 150 de lei, iar pentru un apartament cu două camere, 80-90 de lei. Aceste costuri sunt pentru apartamentele fără repartitoare. Proprietarii care au repartitoare şi au ţinut robineţii închişi tot au plătit căldura pe părţile comune, dar şi citirea şi calculaţia făcută de firma de repartitoare. „Au venit facturile pentru luna octombrie la căldură. Costurile sunt acceptabile, chiar dacă oamenilor le era teamă că o să plătească mult. Noi suntem cu toate blocurile la pauşal. Am renunţat la repartitoare pentru că era o hoţie. După repartizările făcute de noi, avem pentru un apartament cu două camere între 74 şi 80 de lei. Acum costul diferă după suprafaţa echivalentă termic. La trei camere avem, de exemplu, 103 lei, iar la patru camere trece de 140 de lei. Sunt facturi acceptabile“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 5 – 1 Mai, Victor Stamin.
Alt cartier, aceleaşi valori la factura de căldură. „Pentru luna octombrie nu sunt preţuri foarte mari, nici căldura furnizată nu a fost la parametrii maximi. Din ce ne-au calculat firmele de repartitoare, avem pentru un apartament cu două camere 89 de lei, chiar şi 92, iar pentru un apartament cu trei camere, proprietarul va plăti căldura pe luna trecută 150 de lei. Proprietarii nu au ce să spună, e acceptabil, să vedem cât vor plăti când se va răci vremea. Mai dezavantajaţi au fost cei care au ţinut repartitoarele mai mult închise, la ei este mai scumpă citirea şi calculaţia, la care punem şi părţile comune“, a explicat Carmen Georgescu, administratorul Asociaţiei nr. 7 Mihai Straja.

Căldură puţină, factură redusă

Alte asociaţii au cheltuieli şi mai mici cu căldura pe luna octombrie. Sunt într-o astfel de situaţie unele asociaţii care au repartitoare de costuri şi au făcut economie la consumul de energie termică, fiindcă le-au permis şi temperaturile crescute din acest interval de timp. „Valoarea totală a facturii la căldură pe luna octombrie este de 60 de milioane de lei. Dacă împărţim suma la cele 100 de apartamente, aproximăm la 50-60 de lei cheltuielile pentru fiecare proprietar. Încă aşteptăm calculaţia pe care o face firma de repartitoare“, a afirmat Ioan Becheru, preşedintele Asociaţiei de proprietari Romarta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS