6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrevă generală în sistemul sanitar, pe 28 noiembrie

Grevă generală în sistemul sanitar, pe 28 noiembrie

Prim-vicepreşedintele federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a anunţat că lucrătorii din domeniul sanitar vor intra în grevă pe 28 noiembrie, decizia finală privind calendarul protestelor fiind luată ieri, la ora 10.00. Sindicatele cer şi demisia ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, deoarece, spun reprezentanţii sindicali, nu a rezolvat nici una dintre solicitările transmise.
Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis ieri organizarea unei greve de avertisment pe 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie. „Pe 25 noiembrie vom organiza grevă de avertisment, între orele 8.00-10.00, iar pe 28 noiembrie vom declanşa greva generală pe termen nelimitat în sistemul sanitar. A doua decizie luată în unanimitate de Federaţia Sanitas: vom cere demisia ministrului Eugen Nicolăescu pentru că nu a rezolvat nimic din ce am cerut până acum şi solicităm implicarea de urgenţă a premierului să rezolve problemele din sănătate. Suntem deschişi să fim invitaţi la orice negociere care va rezolva problemele pe care noi le-am ridicat“, a explicat prim-vicepreşedintele organizaţiei sindicale, Marius Sepi. Acesta a precizat că, în timpul grevei generale, va fi asigurată o treime din servicii, în general doar urgenţele. „Organizatorii cu conducerea spitalelor vor stabili treimea de servicii pe care trebuie să o asigurăm obligatoriu, în general se asigură doar urgenţele. Populaţia trebuie să fie liniştită… Nu ne îndreptăm împotriva lor şi îi aşteptăm alături de noi pentru că dânşii, pe bună dreptate, reclamă şi ei ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar“, a mai spus Sepi. Reprezentantul Sanitas a menţionat că are mandat din partea medicilor pentru a anunţa că aceştia vor susţine în totalitate greva anunţată.

Nicolăescu: Nu există bani pentru majorarea salariilor

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat la postul Realitatea TV că banii care există în plus trebuie folosiţi pentru ameliorarea serviciilor oferite pacienţilor. „Dacă ţara este săracă, de unde să dăm mai mulţi bani?“, a afirmat Eugen Nicolăescu, explicând că, dacă Sănătatea primeşte doi lei în plus, aceşti bani trebuie să se ducă către pacient. Ministrul a mai afirmat că în 2010, când s-au tăiat salariile bugetarilor, medicii nu au declanşat grevă şi că în prezent sindicaliştii ameninţă siguranţa sistemului de sănătate, spunând una la negocieri şi alta la televizor. Nicolăescu a precizat că gestul acestora arată iresponsabilitatea faţă de pacient, subliniind faptul că acum nu există bani pentru majorarea salariilor medicilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS