21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegulament privind adopţiile de câini comunitari

Regulament privind adopţiile de câini comunitari

Edilii municipiului Târgu Jiu vor să fie siguri că nu vor avea din nou câini pe străzi, în cazul în care aceştia vor fi adoptaţi de cetăţeni. Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân prevede posibilitatea ca patrupedul să fie adoptat în perioada de două săptămâni cât rămâne în adăpostul primăriei.
Dacă nu este preluat de o familie sau de o asociaţie de protecţia animalelor, animalul este eutanasiat. Deocamdată, normele de punere în aplicare a legii se lasă aşteptate, însă autorităţile nu stau cu mâinile în sân şi vor să elimine orice breşă care ar putea fi folosită de cei care vor adopta câini doar pentru a le da din nou drumul pe străzi. La Primăria Târgu Jiu şi de Consiliul Local au început dezbaterile în vederea elaborării unui regulament drastic pentru adopţiile de câini fără stăpân.

Amenzi mari pentru cei care îi abandonează

Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, susţine că în viitorul regulament care va fi supus în curând aprobării consiliului local vor fi prevăzute amenzi mari pentru cei care adoptă un câine doar pentru a-i da drumul pe stradă.
„Toată lumea se interesează când începem acţiunea de ridicare şi gestionare a câinilor fără stăpân. Momentan, vrem să vedem normele de punere în aplicare.
Este imperios necesară adoptarea unui regulament privind adopţiile de câini comunitari, pentru că poate apărea situaţia în care cetăţeanul adoptă câinele doar pentru a-l lăsa liber pe stradă şi nu pentru a-şi asuma responsabilitatea şi răspunderea pentru acel animal. Legea a fost făcută pentru a nu mai avea câini pe străzi şi nu pentru a-i aduce din nou acolo.
Vor fi prevăzute amenzi mari pentru cei care îi adop­tă pentru a-i ţine din nou pe stradă. Noi acum avem un adăpost de 500 de locuri şi avem ocupate cam 350-400 de locuri. Sunt costuri foarte mari cu întreţinerea. Mai sunt câteva sute de câini şi în adăpostul asociaţiei de protecţie a animalelor. Cine vrea să adopte un câine chiar va trebui să se ocupe de el, nu să-l ţină pe stradă.
Fiecare câine adoptat va fi crotaliat şi va fi inclus într-o evidenţă foarte riguroasă pentru a fi identificat imediat stăpânul în caz de abandon. Se vor lua toate măsurile pentru ca acest regulament să fie funcţional, cu o bază de date completă“, a declarat Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS