10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul, primarii şi fondurile europene

Ministrul, primarii şi fondurile europene

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a venit ieri, la Filiaşi, pentru a sta de vorbă cu primarii din Dolj cu privire la proiectele cu fonduri europene care urmează să fie depuse în noua sesiune 2014 -2020, dar şi despre cele depuse şi aprobate ori începute, pentru care nu a existat finanţare. Demnitarul i-a anunţat pe edili că „se va da drumul la toate proiectele depuse, aprobate, dar fără finanţare, care îşi vor începe ciclul normal de implementare, urmând ca decontarea să se facă din următorul cadru financiar“. „Pentru 2014 va trebui să punem noi banii pentru proiecte, după care să cerem Comisiei Europene rambursarea. Un element foarte important pentru noul cadru financiar este acela de a spune în mod clar unui beneficiar, fie public, fie privat, şi de unde se poate finanţa, nu doar să trecem într-un document ce poate finanţa el şi regulile de cheltuire a acelor bani“, a mai spus Eugen Teodorovici.
Ministrul fondurilor europene a vorbit şi despre simplificarea procedurilor în ceea ce priveşte derularea proiectelor europene, în sensul că beneficiarul poate da drumul la licitaţie dacă ştie că a obţinut finanţarea, urmând să semneze contractul după ce vin şi banii. „Privaţii, cei care vin în contact cu statul pentru a obţine finanţare europeană, pot să deruleze ceea ce au în proiect mult mai repede. De la semnarea contractului de finanţare, acel privat poate să evalueze ofertele pe care le primeşte şi, chiar dacă primeşte una singură, dar răspunde cerinţelor, poate să meargă mai departe. Dacă are economii în acea procedură de achiziţie publică, banii îi rămân în proiect, astfel încât el să fie determinat să aleagă cea mai bună ofertă calitate – preţ“, a explicat ministrul Teodorovici. „Dacă astăzi se depune un proiect şi are punctajul minim prevăzut de lege, a doua zi trebuie să se semneze contractul de finanţare, nu avem de ce să-l mai ţinem“, a mai spus demnitarul. Eugen Teodorovici a mai menţionat că, faţă de mai 2012, când exista un nivel de absorbţie a fondurilor europene de 7,4%, s-a ajuns acum la 26%, iar România are acces la finanţare deplină.

„Funcţionarul care nu-şi justifică prezenţa în sistem va dispărea“

Ministrul fondurilor europene a făcut referire şi la modul defectuos în care s-au implementat anumite proiecte cu fonduri europene, lucru pentru care România va trebui să plătească, până în 2015, aproape un miliard de euro din bugetul naţional, corecţii financiare făcute de Comisia Europeană. „E important ca de acum încolo să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla nimic în sistem şi astfel de situaţii să nu se mai repete. Trebuie să pregătim sistemul şi pentru ceea ce urmează, pentru că România va primi aproximativ 43 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Cei un miliard de euro sunt un lux al prostiei pentru România, pentru că s-a permis să se pună în sistem persoane incompetente“, a afirmat Eugen Teodorovici.
Ministrul i-a luat în vizor şi pe funcţionarii care „încă nu acţionează aşa cum ar trebui să facă un funcţionar angajat la stat“. „Este o problemă pe care o avem încă în administraţie, aceea de mentalitate, de teama de a ne asuma răspunderea pentru ceea ce facem zi de zi. Acea persoană sau acea structură care nu-şi justifică prezenţa în sistem sau care nu are o valoare adăugată în sistem va trebui să dispară“, a declarat Teodorovici. Acesta anticipează că proiectele pentru noul cadru financiar vor începe din prima parte a anului 2014. „Chiar în discuţiile pe care le-am avut la Bucureşti cu delegaţia FMI ni s-a transmis să prevedem deja pentru 2014 o sumă suficientă, care să ne permită să începem din timp proiectele, iar după ce Comisia Europeană va aproba programele operaţionale să cerem decontarea de la comisie“, a explicat Ministrul fondurilor europene.

Drumul expres Craiova – Piteşti şi stadionul „Ion Oblemenco“, la anul

În ceea ce priveşte proiectele care vizează infrastructura rutieră din Dolj, drumurile europene Craiova – Calafat, Craiova – Bechet, Centura de Sud a Craiovei sau drumul expres Craiova – Piteşti, în locul ministrului Teodorovici a răspuns primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, prezent la eveniment. „Dacă nu mă înşel, unele au deja finanţare“, a spus Teodorovici. „Da, Centura de Sud şi drumul Craiova – Calafat. La centură se lucrează, iar pentru Craiova – Calafat s-a dat, cred, o finanţare de 50 de milioane de lei până la sfârşitul anului“, a continuat primarul Craiovei. „În ceea ce priveşte drumul expres Craiova – Piteşti, proiectul este la Ministerul Marilor Proiecte, trebuie întrebat domnul Şova, dar, din câte ştiu eu, anul viitor nu va fi nici un fel de problemă să înceapă construcţia“, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.
Aceasta a precizat şi care mai este situaţia proiectului privind construirea unui nou stadion „Ion Oblemenco“: „Pentru proiectul complexului sportiv «Ion Oblemenco», săptămâna viitoare voi avea o întâlnire cu ministrul Dragnea pentru a stabili cu exactitate pe ce variantă finală mergem, pentru că vom avea şi noi o parte de pus, pe care am şi anunţat-o deja, exproprierile, lucruri minore faţă de ceea ce urmează. Trebuie să apară săptămâna viitoare o hotărâre de guvern care să dea posibilitatea guvernului să finanţeze complexuri sportive, pentru că nu exista până acum. După aceea, vom avea discuţii câţi bani vor fi pe fonduri europene sau de la Compania Naţională de Investiţii sau dacă se pune tot de către guvern. Dar se va finanţa, asta e important, există prevederea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS