17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsărescu cere băncilor credite mai ieftine

Isărescu cere băncilor credite mai ieftine

Este în interesul băncilor comerciale să coboare mai repede dobânzile la credite pentru că mulți dintre indicatorii băncilor depind de volumul creditării, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu (foto).
„Mesajul nostru nu este legat neapărat de a imprima o tendință, să spunem impusă, băncilor comerciale. Eu m-am exprimat corect și revin. Este în interesul băncilor comerciale să coboare mai repede dobânzile la credite, dacă au o viziune pe termen mai îndelungat, pentru că indicatorii lor, majoritatea indicatorilor lor, de profitabilitate, solvabilitate, chiar indicatorul acesta care stârnește multe întrebări și anume rata creditelor neperformante, toți acești indicatori depind de soldul creditării, de volumul creditării. Este în interesul lor. Aceasta ca să dispară orice comentarii că le dăm indicații. Avem o viziune de ansamblu pe care ne-o dă și poziția în cadrul economiei românești, poziția de bancă centrală și informațiile“, a spus Isărescu.
Guvernatorul băncii centrale susține că cererea scăzută de credite de până acum a fost determinată și de costul ridicat al creditării și de un fel de poziție medie, adică băncile care au un volum mai mare de credite neperformante tratează la fel și clienții buni, și clienții mai puțini buni, iar aici trebuie făcută diferențierea foarte clară. De asemenea, Isărescu a precizat că sursa de câștig a băncilor va fi în perioada următoare nu din marjă, ci din volum.
În ceea ce privește păstrarea de bani în cutiile de valori, guvernatorul a spus că aceasta reflectă neîncredere, iar în cazul reclamațiilor de furt din casete trebuie lăsate autoritățile să termine investigațiile.
„Tendința aceasta am observat-o încă de la declanșarea crizei. Chiar de la această masă, în 2008-2009, spuneam despre procesul care reflectă criza – lipsa de încredere: omul se ducea la bancă, scotea banii din cont și se ducea la subsol și depunea în casetă. Și atunci erau dobânzi, de 8-10-12-14%. Reflectă neîncredere și mă opresc la neîncredere cu toate dimensiunile neîncrederii“, a mai spus Isărescu.

Impactul majorărilor de taxe asupra inflației este limitat la 0,2%

Majorările de taxe anunțate pentru anul viitor vor avea un efect limitat asupra inflației, de 0,2%, conform evaluărilor Băncii Naționale a României, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Conform datelor noastre preliminare și unor prime evaluări, impactul este limitat la 0,2% și consecințele unui lanț sunt limitate. Probabil că vom schimba numai balanța riscurilor de la o balanță echilibrată spre o balanță ușor superioară, ușor în creștere“, a declarat Mugur Isărescu, întrebat despre efectul majorărilor de taxe.
Guvernatorul a precizat că nu vede o avalanșă de scumpiri în lanț ca urmare a aplicării majorărilor anunțate.
Printre măsurile de creștere a veniturilor bugetare în anul următor, autoritățile au anunțat, în urma negocierilor cu FMI, indexarea accizelor cu rata inflației, introducerea unei accize suplimentare de şapte cenți pe litrul de carburant și impozitarea unor construcții speciale deținute de persoanele juridice. Astfel de construcții sunt rețelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii.
Banca Națională a Românei a redus, ieri, dobânda de politică monetară la 4%, decizia Consiliului de Administrație urmând să intre în vigoare din data de 6 noiembrie 2013.
AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS