6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrele de salvare montană, aproape de finalizare

Centrele de salvare montană, aproape de finalizare

Cele nouă centre Salvamont pentru intervenţie şi asistenţă în zona montană a judeţului Gorj sunt aproape finalizate. Investiţiile care s-au efectuat pentru realizarea obiectivului au reprezentat construirea a şase clădiri, structurate cu parter şi mansardă, care vor reprezenta posturile Salvamont, fiind amplasate în zonele de importanţă turistică de la poalele masivelor muntoase lângă care se găsesc. Localităţile unde s-au construit aceste clădiri sunt: comuna Padeş, sat Motru Sec, comuna Runcu, comuna Schela, comuna Baia de Fier, zona Corneşul Mare-Rânca, punctul coada Râncii, comuna Baia de Fier, sat Baia de Fier, zona intrare Peştera Muierilor, comuna Polovragi, sat Polovragi, punctul Poiana Mănăstirii. De asemenea, investiţia a urmărit şi reabilitarea a trei clădiri prin consolidare şi amenajare, care nu au o funcţionalitate precisă în acest moment şi care se găsesc în zone strategice din punct de vedere al accesului către ariile montane – oraşul Bumbeşti-Jiu, sat Pleşa, comuna Stăneşti, sat Vaidei, oraşul Tismana, Casa Tismana.

Urmează angajările

Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont, din cadrul Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că toate cele nouă centre beneficiază deja de echipamentul necesar, urmând ca asigurarea personalului să fie posibilă până la sfârşitul acestui an. Centrele vor putea să devină şi funcţionale şi să poată asigura oricând asistenţă de toate tipurile. „În prezent, cele nouă centre sunt dotate, avem tot echipamentul cumpărat. Sperăm ca, până la sfârșitul anului, să avem și personal angajat, vor fi angajați opt oameni, iar la Tismana nu se va mai scoate la concurs postul pentru că aparține de Consiliul Județean Gorj. Fiecare angajat va fi responsabil şi de informarea turiştilor şi pe linie de salvare, activitatea va fi asigurată de salvamontişti angajaţi şi voluntari din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj. Centrele sunt pe ultima etapă de pregătire a posturilor administrative. Credem că acest concurs va fi în decembrie. Bazele vor fi funcționale până la sfârșitul anului“, a spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj. În prezent, în judeţ există două baze ale Serviciului Salvamont, una în Rânca, iar cealaltă în Târgu Jiu.

Pregătiri de iarnă la Rânca

Şeful salvamontiştilor gorjeni a declarat că au început deja pregătirile pentru sosirea iernii la Rânca. Din acest sezon, salvamontiştii care se vor afla de serviciu în Rânca vor avea în dotare echipamente noi de intervenţie, astfel încât cei care vor avea de câştigat vor fi turiştii. „O să intervenim cu un echipament nou, modern, și vom face față la orice probleme vor fi. Nu știm în acest moment ce turiști vor veni la Rânca de sărbători, sperăm să fie cât mai mulți. Probabil în luna decembrie o să știm. Am început să verificăm traseele, vom amenaja pârtiile după ce ninge, sperăm să trecem cât mai bine peste această iarnă și cu foarte mulți turiști“, a mai spus Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS