9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePonta acuză CC că sprijină evaziunea fiscală

Ponta acuză CC că sprijină evaziunea fiscală

Mesajul Curţii Constituţionale către firme şmechere prin declararea Codului insolvenţei drept neconstituţional a fost că pot continua evaziunea deoarece sunt protejate, ceea ce este o lovitură importantă pentru toate guvernele, a afirmat premierul Victor Ponta, adăugând însă că nu ştie ce a decis CC. „Legea pe care am adoptat-o combătea evaziunea fiscală la nivel naţional a acelor firme din toate domeniile care, pentru a nu plăti taxe şi impozite, intrau în mod voit în insolvenţă. Decizia de ieri a Curţii Constituţionale este un sprijin pentru evazioniştii fiscali şi o lovitură importantă nu doar pentru guvernul actual, ci pentru toate guvernele de acum încolo care vor încerca să aibă venituri mai mari la buget şi să prezinte companiilor corecte faptul că nu sunt dezavantajate. Când văd companii care au sute de milioane datorii la bugetul de stat şi, iată, prin decizia de ieri a Curţii Constituţionale sunt în continuare protejate să nu plătească taxe şi impozite, nu pot decât să constat o decizie care afectează grav dezvoltarea României în continuare. Împărţirea României între firme corecte, care plătesc taxe, şi şmecheri care nu plătesc taxe şi sunt protejaţi de Curtea Constituţională cred că este extrem de nocivă pentru societatea românească“, a spus Ponta.
Întrebat însă dacă, odată cu decizia CC, se va reveni la vechea lege a insolvenţei, Ponta a afirmat: „Ca să fiu foarte sincer, nu ştiu ce a decis Curtea, pentru că nimeni nu ştie ce a decis!“.
El a apreciat însă în continuare că mesajul Curţii Constituţionale pentru firme a fost să continue evaziunea fiscală „pentru că noi vă protejăm“, ceea ce este îngrozitor.

CC: Dispoziţii din OUG nr. 1/2013 privind sistemul de pensii, neconstituţionale

Curtea Constituţională (CC) a constatat, marţi, că dispoziţiile art. III alin.(2) şi (3) din Ordonanţa de Urgenţă a guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstituţionale, informează un comunicat al Curţii.
Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere, marţi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. III alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, excepţie ridicată de Gheorghe Gârbovan, Aurel Barz şi Adrian Nicolae Ghilea în dosarele nr. 3839/108/2013, nr. 3840/108/2013 şi nr. 3838/108/2013 ale Tribunalului Arad – Secţia civilă.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. III alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstituţionale.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale parlamentului, guvernului, precum şi Tribunalului Arad – Secţia civilă.

Încrederea în economia României a înregistrat în octombrie cea mai puternică scădere din UE

Încrederea mediului de afaceri şi a populaţiei în economia României a înregistrat în octombrie cea mai mare scădere din UE, în contextul unei înrăutăţiri puternice a percepţiei privind sectorul serviciilor, arată date publicate ieri de Eurostat.
Indicele încrederii în economie a scăzut cu 2,6 puncte, de la cota de 97,4 în septembrie la 94,8 în octombrie. Pe locul al doilea la nivel european în funcţie de declinul încrederii în octombrie se situează Lituania – cu un declin de 2,4 puncte, urmată de Bulgaria şi Spania – ambele cu câte 2,2 puncte.
Încrederea din sectorul serviciilor, încrederea consumatorilor şi cea din industrie s-au înrăutăţit în octombrie în România, în timp ce construcţiile şi comerţul cu amănuntul au înregistrat o evoluţie pozitivă faţă de luna precedentă.
Reculul vine după ce în septembrie a fost înregistrată cea mai puternică creştere din ultimele şapte luni, datorită îmbunătăţirii încrederii în servicii, industrie şi în zona consumatorilor, sectoare care au tras în jos indicatorul general în această lună.
În zona euro, încrederea a urcat cu 0,9 puncte, iar în UE cu 1,1 puncte. Trendul pozitiv înregistrat din mai se menţine, dar ritmul îmbunătăţirii încrederii s-a moderat faţă de lunile precedente, se arată într-un comunicat al Eurostat.
Dintre cele 28 de state membre, zece au înregistrat scăderi ale încrederii, iar 16 – creşteri, în timp ce în Letonia indicatorul a rămas neschimbat. Irlanda nu a raportat date.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS