12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArendaşul, stăpân pe pământurile oamenilor din Giubega

Arendaşul, stăpân pe pământurile oamenilor din Giubega

http://www.youtube.com/watch?v=phuh0Y9A_nI

\n

Mai mulţi localnici din Giubega acuză o firmă care le lucrează terenurile că nu le-a plătit contravaloarea arendei aferente acestui an. Unul dintre localnici îl acuză pe reprezentantul societăţii că refuză să îi restituie o suprafaţă de patru hectare de teren, deşi omul a reziliat contractul de arendă. Arendaşul le răspunde proprietarilor de teren: „Să mai aştepte!“.

O cititoare ne-a sesizat la redacţie că o firmă din comuna Giubega refuză să îi plătească arenda, deşi are prin contract asumate cantităţile, respectiv sumele ce trebuie achitate arendatorilor şi termenele de plată. Femeia spune că sunt mai multe persoane în această situaţie. „Mă numesc Corina Iscru şi în anul agricol 2012-2013 am avut o suprafaţă de 30.400 mp dată în arendă Agroindustrialei Giubega. În contractul pe care l-am încheiat cu această societate, arenda este fixată la 600 kg de grâu la hectar sau contravaloarea în bani, iar termenul-limită până la care trebuie plătită această arendă este de 60 de zile de la data încheierii recoltării. Deşi am făcut numeroase sesizări, ca urmare a faptului că această perioadă de graţie a trecut, domnul Florea, care este administratorul societăţii, refuză să-mi plătească această arendă. Având în vedere cele relatate, vă rog să mă ajutaţi în rezolvarea acestei probleme, mai cu seamă că în situaţia mea sunt mai mulţi cetăţeni care au avut terenuri date în arendă acestei societăţi“, ne-a scris la redacţie Corina Iscru.

Primarul spune că a primit cinci sesizări la adresa societăţii

Ajunşi la faţa locului, primarul din Giubega, Gheorghe Gună, a confirmat faptul că sunt mai mulţi localnici care nu şi-au primit arenda de la societatea Agroindustriala Giubega. „Avem o suprafaţă agricolă de 5.500 de hectare, pe care îşi desfăşoară activitatea economică şase societăţi. Cea mai mare este PFA Bâcu Lidia, iar printre cele şase unităţi se află şi Agroindustriala Giubega SRL. Este singura firmă care are întârzieri la plata arendei. Nu mai discutăm de faptul că şi arenda este mai mică decât la toate celelalte societăţi. E dreptul dumnealor să dea ce cantitate vor la hectar, dar este cea mai mică cantitate pe care o primeşte un cetăţean – 600 de kilograme de grâu la hectar, din care se reţine impozitul datorat Finanţelor, de 16%. Anul acesta am primit cinci sesizări de la oameni că nu şi-au primit arenda în totalitate, şi nici la data care trebuie“, a declarat primarul. Edilul comunei a mai spus că doi cetăţeni au introdus acţiune în instanţă pentru a-şi recupera arenda de la Agroindustriala Giubega. În acelaşi timp, subvenţia de la APIA este încasată de arendaş, conform legii. Firma respectivă îşi achită impozitele la primărie, de când a fost preluată de investitorii turci, dar sunt probleme cu arenda care trebuie plătită oamenilor.
Ulterior, am aflat că însuşi primarul are un litigiu în instanţă cu societatea reclamată de localnici.

Firma refuză să-i restituie pământul unui localnic

Un locuitor al comunei Giubega nu a primit de la arendaş nici arenda cuvenită pe anul acesta, nici pământul. Agricultorul a cerut rezilierea contractului de arendă, iar firma i-a eliberat un document prin care i se spune că încetează contractul de arendă (ce fusese încheiat cu socrul lui Ilie Florea), dar nu i-a fost restituit şi pământul în cauză. „Reprezentantul societăţii, Florin Ruse, refuză să îmi dea pământul şi nici la ora actuală nu mi-a dat banii sau produsele agricole care îmi revin pentru cele 4,14 hectare de teren. A refuzat să îmi spună cât am de luat. În contract spune că trebuie să ne dea 600 de kilograme la kectar, plus 40 de lei pentru fiecare hectar, dar pe anul ăsta nu am luat nimic. În contract se spune că în maximum 45 de zile de la recoltare trebuie să îmi plătească arenda. Pământul refuză să mi-l dea înapoi. El spune că nu e de competenţa lui, că nu e la el pământul. Acum am descoperit că ei au făcut schimb cu pământul meu, l-au dat altui administrator, de origine spaniolă“, a declarat Ilie Florea. Familia acestuia riscă să rămână şi fără pământ, şi fără arendă. Tocmai de aceea, omul spune că s-a adresat poliţiei, după ce a încercat să rezolve problema pe cale amiabilă. Agricultorul intenţionează să se adreseze instanţei, având în vedere că Agroindustriala „face pierdute cele 4,14 hectare“ ale familiei sale.
Însoţiţi de proprietarul terenului şi de un reprezentant al Primăriei Giubega, am mers la locul unde ni s-a spus că ar fi terenul familiei Ilie, în tarlaua 3, parcela 2. Dacă autorităţilor le-a luat zece minute ca să identifice terenul lui Ilie Florea, atunci cum poate spune firma care lucrează terenul că nu îl găseşte?

Ilie Florea: Mi-a cerut să-mi vând terenul

Omul mai susţine că reprezentantul Agroindustriala Giubega i-ar fi cerut să-i vândă terenul şi că acesta ar fi mers până la un fel de şantaj, spunând că-i dă arenda doar dacă semnează actele de vânzare a pământului: „Mai mult chiar, când am mers să reziliem contractul de arendă, m-a forţat să îi vând lui terenul. Dar eu nu am pământ de vânzare, pentru că am trei copii şi vreau să îl împart. A făcut presiuni asupra mea ca să-i dau lui pământul. A sunat-o şi pe soţie… Mai sunt şi alţi oameni care nu au luat arenda de la această societate, cum ar fi Ilie Aritina, care e bătrână şi bolnavă“.
Se pare că problemele cele mai mari le-au întâmpinat arendatorii care au cerut plata arendei în bani.
Agroindustriala Giubega SRL ar aparţine unor cetăţeni turci. Reprezentantul societăţii (împuternicit) la nivel local este un român, Florin Ruse.
Contactat de GdS, Florin Ruse s-a declarat vădit deranjat de întrebările noastre: „Toţi cei care vor arenda pot să vină să le-o dau, că am magaziile pline. Cei care vor bani trebuie să aştepte, pentru că se fac liste de aşteptare, că noi nu avem lichidităţi în casierie tot timpul. Cu excepţia domnului Ilie Florea. Lui nu am ce să-i dau, că terenul lui nu mai e la mine. Este un caz special. Eu i-am semnat hârtie să îşi ia terenul“. Directorul Agroindustriala Giubega a recunoscut că a vrut să cumpere terenul lui Ilie Florea: „Da. Am vrut să i-l cumpăr atunci, că atunci puteam să-l identific  (terenul – n.r.). Ştiam care este“.

Arendaşul susţine că respectă contractele de arendă

Întrebat de ce nu respectă contractele de arendă ale oamenilor care îi solicită plata arendei în cel mult 45 de zile de la recoltat, Florin Ruse a susţinut contrariul: „Eu respect toate contractele. De două luni le dau arenda. Am dat chiar anunţuri în Gazeta de Sud prin care informez arendatorii că pot să-şi ridice arenda. Cei care vor bani să mai aştepte!“.
Deşi a fost sunat în repetate rânduri de noi, Florin Ruse a spus că, în aceste zile, este prea ocupat ca să stea de vorbă cu redactorii GdS.

Firma din Giubega este deţinută de Alcaruma, dar este radiată

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Agroindustriala Giubega nu mai există, căci a fost radiată. Ultima înregistrare în Registrul Comerţului datează din 14.12.2012. Firma şi-a mutat sediul în Otopeni, judeţul Ilfov, unde există sub aceeaşi denumire: Agroindustriala Giubega SRL. Tursucu Gorkem Yucel din Turcia era împuternicit ca administrator pentru Agroindustriala. 99,99% din părţile sociale ale societăţii Agroindustriala Giubega SRL sunt deţinute de Alcaruma Agro Consult SRL, dar şi aceasta este radiată. Cu restul de părţi sociale figura firma Rocvil. Dacă sunt turci în acţionariatul firmei, atunci aceştia au făcut tot posibilul să îşi piardă urma. Alcaruma SRL figura la aceeaşi adresă cu Agroindustriala Giubega SRL, în Otopeni, pe Calea Bucureştilor, nr. 17.
Pe anul 2012, firma Agroindustriala Giubega şi-a depus bilanţul contabil. Potrivit datelor din ultimul bilanţ, anul trecut firma a avut o cifră de afaceri de 4,1 milioane de lei, iar profitul a fost de 80.370 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS