12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate14 capace dintr-o lovitură

14 capace dintr-o lovitură

În Craiova, furturile de capace de canal au ajuns un fenomen îngrijorător. Într-o singură zi, în municipiu, au dispărut 14 astfel de capace. Acestea, ca şi grătarele de canalizare sunt furate de hoţii de fier vechi, care le vând la punctele de colectare sau unor persoane fizice ce le folosesc în propriile gospodării. Prejudiciile aduse Companiei de Apă Oltenia (CAO) ajung la aproape 50.000 de lei lunar.

Numai în luna octombrie au fost furate de pe străzile oraşului peste 60 de capace de canal. De la începutul anului şi până în prezent, furnizorului de apă i-au dispărut peste 200 capace de canal şi grătare de scurgere canalizare pluvială. „Referitor la sustragerea capacelor de canal aferente sistemului public de canalizare, precizăm că, de la începutul anului şi până în prezent, au fost furate 203 capace. În luna octombrie 2013, au dispărut peste 65 de capace, iar într-o singură zi ne-au dispărut 14 capace. Numărul sustragerilor este în creştere“, a precizat Mihaela Chiriţescu, reprezentantul CAO.
Lipsa acestor capace este o problemă gravă, întrucât pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere şi pietonale. Adeseori, vezi că, în mijlocul străzii, din asfalt răsare o creangă de copac, care îi avertizează pe şoferi să ocolească o gură de canal rămasă descoperită, altfel riscă să-şi distrugă maşina. Furtul capacelor face pagube şi în bugetul furnizorului de apă, nevoit să le înlocuiască în repetate rânduri, mai ales pe străzile lăturalnice. Un capac de canal costă 380 de lei, iar înlocuirea unuia furat înseamnă 971 de lei cheltuiţi de operatorul local.
Cum gurile de canal nu pot fi păzite 48 de ore din 48, există în Craiova străzi, cum ar fi Nicolae Bănescu şi Opanez, pe care nici nu sunt bine înlocuite capacele că dispar din nou.
Poate că poliţiştii locali ar trebui să patruleze mai des în anumite zone ale oraşului.

Punctele de colectare, culpabile

Poliţiştii craioveni nu pot acţiona în astfel de cazuri decât dacă sunt sesizaţi, situaţie în care întocmesc un dosar de cercetare penală. În plus, ei pot efectua verificări la firmele de colectare pentru a da de urma unor astfel de bunuri provenite din furturi. Chiar dacă descoperă capace de canal la punctele de colectare a fierului vechi, patronii acestor societăţi nu păţesc nimic, fiindcă nu există un cadru legal. „Compania de Apă trebuie să ne sesizeze în legătură cu aceste furturi şi noi întocmim dosar penal pentru furt calificat. Uneori depistăm persoanele vinovate şi recuperăm obiectele chiar de la punctele de colectare. Din păcate, nu există o legislaţie pe această linie. Noi avertizăm deţinători de astfel de societăţi să nu primească materiale care este evident că provin din fapte care contravin legii. Le spunem să ne sesizeze când au astfel de «clienţi»“, a precizat Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS