10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandalul concursurilor şcolare cu plată

Scandalul concursurilor şcolare cu plată

Două concursuri şcolare au fost anulate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj pe motiv că banii strânşi de la elevi nu sunt impozitaţi şi sunt împărţiţi la mica înţelegere între fundaţiile organizatoare şi dascălii care administrează testele.

Una dintre competiţiile interzise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj este Evaluarea în Educaţie, organizată de o fundaţie cu acelaşi nume. Unităţile de învăţământ nu mai au dreptul să administreze testele specifice acestui concurs pe motiv că nu se respectă legislaţia în vigoare, nici în privinţa etapelor de organizare şi nici în cea a strângerii banilor. „Fundaţia nu a încheiat nici un protocol cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi nu are dreptul de a intra în unităţile de învăţământ pentru a organiza evaluările, mai ales că aceste competiţii presupun şi strângerea unor sume de bani. Şi nu de puţine ori am primit reclamaţii de la părinţi că elevii sunt obligaţi să se înscrie la concurs“, a precizat Georgică Bercea, inspectorul şcolar general din cadrul ISJ Dolj. Iniţiativa de a interzice Evaluarea în Educaţie a venit, se pare, după organizarea primelor testări în weekendul trecut, la matematică, pentru elevii din clasele primare. Testarea a avut loc la Şcoala Gimnazială „Traian“, fără a se anunţa inspectoratul şcolar sau conducerea unităţii de învăţământ. „În mod normal, organizarea unei asemenea competiţii trebuia aprobată prin Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare, ceea ce nu s-a întâmplat. Managerul şcolii nu a ştiut că se organizează concurs în weekend la nivelul unităţii de învăţământ. Totul s-a făcut prin contactarea unui cadru didactic desemnat administrator de test, deşi de la minister a fost trimisă către fundaţie o notă telefonică în care scrie negru pe alb care sunt etapele legale pentru organizarea concursului“, a precizat inspectorul şcolar general Georgică Bercea.

Pizza din banii elevilor

După organizarea concursului, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au solicitat documentele privind numărul elevilor înscrişi şi modul în care au fost cheltuiţi banii, fapt care a scos la iveală că o parte din taxa de 20 de lei percepută pentru elevi ar fi mers în conturile fundaţiei, iar o altă parte a fost folosită pentru protocol şi plata corectorilor. „Au fost 138 de elevi din clasele primare, de la care s-au strâns 2.760 de lei. Din această sumă, 1.656 de lei au mers la fundaţia organizatoare, iar restul banilor au fost împărţiţi între câteva cadre didactice care au decis să facă şi un protocol cu pizza, apă şi suc. Nu se poate să faci aşa ceva! Prin lege este interzis protocolul în unităţile de învăţământ din banii elevilor. În plus, avem şi o altă situaţie. S-au strâns bani neimpozitaţi“, a mai spus inspectorul şcolar general. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a decis ca, pe lângă Evaluare prin Educaţie, să fie interzis şi concursul naţional de matematică „Euclid“, şi nu exclude posibilitatea de a interveni în acest fel şi în alte cazuri. „De la Ministerul Educaţiei Naţionale s-a transmis că trebuie să terminăm cu aceste competiţii şcolare cu taxă şi să nu se mai vândă la nivelul unităţilor diverse auxiliare. Învăţământul este gratuit. Prin urmare, cei care vor să organizeze concursuri şcolare să nu mai perceapă taxe şi să intre în legalitate cu parteneriate“, a subliniat inspectorul general Georgică Bercea. Problema este că, deşi notele telefonice precizează ce trebuie făcut, în anumite unităţi de învăţământ s-au strâns bani de la elevi, care nu s-au mai returnat după interzicerea competiţiilor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS