10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate100 de persoane devin anual victimele traficului de persoane

100 de persoane devin anual victimele traficului de persoane

Traficul de persoane este tot mai intens, spun reprezentanţii autorităţilor locale, care au dorit ca vineri să tragă un semnal de alarmă în centrul Craiovei, unde au organizat un flash-mob cu tema „Nu vreau să fiu o marfă“. Trecătorii au primit astfel pliante şi au fost informaţi verbal despre cum pot deveni victime. Acţiunea a fost organizată în principal de World Vision România – Biroul Zonal Dolj, alături de câţiva parteneri: Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane- Centrul Regional Craiova şi Palatul Copiilor Craiova.
„Facem astfel de acţiuni de informare pentru că a scăzut foarte mult vârsta la care unii pot deveni victime ale traficului de persoane. Avem cazuri de la 14 ani care merg până la 25- 30 de ani dacă vorbim de exploatare sexuală. Victimele pot fi însă şi de 45 de ani dacă este vorba de trafic de persoane pentru exploatare prin muncă. Trebuie să precizez că nu mai este o regulă ca victimele să fie din mediul rural. Sunt la fel de multe şi din mediul urban. Am putea vorbi chiar de paritate în aceste cazuri. La nivelul regiunii, adică în judeţele Gorj, Dolj, Olt, Mehedinţi avem de la începutul anului 100 de cazuri“, a precizat Anca Amza, reprezentant al Centrului Regional Craiova din cadrul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane. Pentru a conştientiza tot mai mulţi doljeni, campania de informare şi prevenire s-a derulat şi în localităţile Calafat, Băileşti, Filiaşi, Segarcea, Dăbuleni, Poiana Mare.

Atenţionări şi în şcoli

Având în vedere faptul că de multe ori victime ale traficului de persoane sunt copiii şi tinerii, acţiuni de prevenire s-au derulat toată săptămâna şi în şcoli. Elevii din clasele a-VII-a şi a-VIII-a din unităţile de învăţământ partenere organizaţiei World Vision, printre care se numără Şcoala de Arte şi Meserii Argetoaia, Şcoala gimnazială Cernăteşti, Şcoala gimnazială Scaeşti, Şcoala gimnazială Braloştiţa, Şcoala gimnazială Coţofenii din Dos, Şcoala gimnazială Sopot, Şcoala gimnazială Breasta, Şcoala gimnazială Pleşoi, Şcoala gimnazială Carpen, Şcoala gimnazială Predeşti, Şcoala gimnazială Vârvorul de Jos, Şcoala gimnazială Brabova au vizionat un film documentar cu tematica antitrafic, urmat de discuţii şi exemplificări cu privire la racolarea victimelor traficului de persoane, etapele traficului de persoane, profilul victimei, dar şi cel al recrutorului. De asemenea, elevii au primit sfaturi privind evitarea pericolului de a cădea în capcana traficanţilor. În incinta şcolilor, în locurile vizibile, au fost postate afişe şi împărţite materiale informative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS