17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutorul de căldură, metodă de recuperat taxe

Ajutorul de căldură, metodă de recuperat taxe

Sumele de bani destinate beneficiarilor ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei sunt pentru multe administraţii doljene o sursă de stingere a datoriilor către taxele şi impozitele locale. Cum printre actele necesare întocmirii dosarului pentru obţinerea ajutorului figurează şi o adeverinţă de la Serviciul de Taxe şi Impozite, beneficiarul este „ameninţat“ să-şi plătească dările, căci altfel nu o primeşte. Este un moment prielnic de strâns cu uşa pentru a aduce bani la bugetul local. O astfel de reglementare legală există doar în cazul beneficiarilor de venit minim garantat (conform Legii nr. 416/2001, modificată), care pierd dreptul de a mai primi ajutorul social dacă nu-şi plătesc taxele şi impozitele către bugetul local, dar nu şi în cazul celor care primesc ajutor de încălzire. O altă metodă de recuperat banii la bugetul local din ajutoarele de căldură este aceea că beneficiarul semnează de primire, dar banii rămân la primărie pentru stingerea datoriilor. Nu este legal, dar este moral, susţin unii dintre edilii doljeni, pentru că oamenii s-au învăţat să aibă doar drepturi, nu şi obligaţii, iar de datorii uită mai tot timpul. „Când plăteam ajutoarele prin primărie era altceva, acum îşi iau banii prin poştă şi uită să-şi plătească dările. Îi mai condiţionezi, ce să faci, că altfel ei nu plătesc niciodată! Este la limita legii, dar la noi nu şi-au plătit nici utilităţile, apa, gunoiul. Au situaţie financiară proastă, nu prea trec pe la Impozite şi Taxe. Altfel, noi cum să ne descurcăm, dacă nu avem încasări?!“, este de părere primarul comunei Urzicuţa, Florea Grigorescu.
Alţi edili spun că nu-i obligă pe cetăţeni să plătească din ajutoare taxele la bugetul local, dar îi „determină“. „Acum toată lumea este democrată, nu poţi să-i obligi. Cei care beneficiază de ajutoare prin Legea nr. 416 plătesc de frică, altfel îşi pierd banii, dar pe cei cu ajutoarele de căldură nu-i obligăm, îi determinăm“, a spus primarul comunei Sălcuţa, Ion Pavel.
Şi cearta este o modalitate de recuperat datoriile la buget. „Ne mai certăm cu ei, ce să facem? Să mai plătească şi taxele, că altfel ajung şi cu ajutoarele astea la cârciumă“, a afirmat primarul comunei Cernăteşti, Dumitru Ciontea.

Craiovenii trebuie să-şi plătească taxele dacă vor ajutor de încălzire

Şi craiovenii trebuie să-şi plătească taxele şi impozitele către bugetul local, în caz contrar riscă să nu li se elibereze adeverinţa de la Serviciul Taxe şi Impozite necesară dosarului pentru ajutorul de încălzire. Este o metodă care se aplică an de an de către administraţia locală craioveană şi se pare că dă roade, fiindcă în această perioadă cresc încasările respectivului Serviciu. Chiar dacă nu am putut afla oficial care este metoda aplicată, am sunat la Serviciul Taxe şi Impozite şi un angajat ne-a lămurit. „Normal că trebuie să-şi plătească taxele şi impozitele ca să-i eliberăm actul necesar pentru obţinerea ajutorului de căldură. Legea Codului Fiscal obligă orice cetăţean să-şi plătească dările“. Prin urmare, craioveanul beneficiar de ajutor pentru încălzirea locuinţei este condiţionat de plata impozitelor.

Ajutorul nu e taxă

„Nu este un cadru legal în acest sens. Aici nu este vorba de Legea nr. 416/2001 cu modificările ulterioare, dar sunt primari care condiţionează beneficiarul. Am înţeles că îi pun să semneze că au primit banii, dar sumele sunt oprite în contul datoriilor către bugetul local. În întâlnirile pe care le-am avut cu edilii doljeni, le-am transmis să nu mai facă acest lucru. Corect este ca cetăţenii să-şi plătească taxele şi impozitele pentru a nu se ajunge aici“, a precizat Marius Simcelescu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS