21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajorarea alocaţiei pentru copii, respinsă la Senat

Majorarea alocaţiei pentru copii, respinsă la Senat

Propunerea legislativă care prevede majorarea de la 42 la 200 de lei a alocaţiei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani a fost respinsă, miercuri, de Senat, după mai multe schimburi de replici între putere şi opoziţie.
Proiectul, care are caracter organic, a întrunit 41 de voturi „pentru“, 51 de voturi „împotrivă“ şi 9 „abţineri“, insuficiente pentru a fi adoptat.
Proiectul de lege, care prevede modificări în Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, a fost iniţiat de parlamentari aparţinând tuturor grupurilor.
În expunerea de motive, iniţiatorii precizează că un copil român primeşte o alocaţie în valoare de aproximativ 7 euro, adică „de 35 de ori mai mică decât alocaţia unui copil din statele UE, care beneficiază în medie de 210 euro“.
„În timp ce, în România, cuantumul indemnizaţiei lunare este acelaşi pentru toţi copiii, în ţările dezvoltate, alocaţia reprezintă între 8 şi 15 la sută din salariul mediu lunar al unui părinte“, mai arată iniţiatorii propunerii de lege.
În timpul dezbaterilor de miercuri, senatorul PSD Șerban Nicolae a anunţat că social-democraţii vor vota împotriva iniţiativei de majorare a alocaţiei pentru copii.
„Poate că e momentul ca un guvern al României să rezolve problema, în fapt nerezolvată faţă de stat, pentru copii. Cinstit vorbind, o bună parte din aceste sume de bani nu ajung la copiii care sunt teoretic titularii dreptului acordat de stat. (…) Problema principală este modalitatea prin care putem verifica faptul că aceste sume de bani sunt folosite aşa cum este intenţia“, a spus el.
În replică, senatorul PDL Dumitru Oprea a spus că nimeni cu poate veni în parlament cu astfel de „argumente puerile“.
Potrivit acestuia, România se află pe locul 168 în lume, „în coada Africii“, în ceea ce priveşte raportul dintre alocaţia anuală primită de copii şi Produsul Intern Brut.
El a menţionat că dacă această iniţiativă legislativă ar fi adoptată, România ar urca pe locul 89 în această ierarhie.
Senatul a respins acest proiect ca primă Cameră sesizată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS