14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiviu Dragnea susţine colaborarea cu ţările balcanice

Liviu Dragnea susţine colaborarea cu ţările balcanice

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a declarat astazi, 17 octombrie, la Sofia, ca
sustine colaborarea tarilor din zona balcanica. Declaratiile au fost facute cu ocazia participarii la deschiderea oficiala a conferintei
internationale EU-Balkan Summit „Paving the way to recovery and growth”.
„Ca state balcanice, avem strategii comune de dezvoltare a tarilor noastre, cum sunt Strategia Uniunii Europene privind Regiunea Dunarii si Sinergia Marii Negre. Implementam in comun programe de cooperare transfrontaliera. Fiecare dintre tarile noastre are, in plus, propriile programe nationale. Ceea ce le poate corela este un plan integrator al lor. Sunt programe importante, din care putem castiga mai mult daca actionam impreuna, decat daca actionam separat. O astfel de abordare ne va permite sa exploatam eficient proiectele majore din aceasta regiune, printr-o stransa cooperare transfrontaliera.”, a declarat Liviu Dragnea.
Ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a vorbit si despre decalajul de dezvoltare fata de media Uniunii Europene, un neajuns ce caracterizeaza statele balcanice. In opinia sa, acest aspect este contrabalansat de ritmul mai accelerat al schimbarilor din zona, care genereaza interes pentru investitori, ceea ce creeaza o serie de oportunitati ce pot fi valorificate printr-o actiune unitara.
Liviu Dragnea a mai precizat modul in care vede pozitionarea acestei parti a Europei: „Avem probleme si interese comune, prin urmare abordarea rationala e sa avem pozitii si abordari comune la nivelul Uniunii Europene.”
 Summit-ul EU-Balkan a reunit ministri, reprezentanti ai Comisiei Europene, sefi de institutii si organizatii financiare. Participarea la conferinta a facut parte din vizita de lucru in capitala Bulgariei a viceprim-ministrului Liviu Dragnea si a secretarului de stat Sevil
Shhaideh.  
Agenda deplasarii a inclus intalniri cu membri ai Guvernului bulgar.
Astfel, cei doi oficiali romani au avut intrevederi cu Plamen Oresharski, prim-ministrul bulgar, cu Zinaida Zlatanova, viceprim-ministrul Bulgariei si ministru al justitiei si fondurilor europene, si cu Desislava Terzieva, ministrul bulgar al dezvoltarii regionale.
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea si prim-ministrul bulgar Plamen Oresharski au stabilit organizarea, in cursul lunii noiembrie a.c., a unei sedinte comune de Guvern, apreciind ca o astfel de sesiune reprezinta un format de cooperare foarte eficient.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS