17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA au prelungit programul de colectare a datelor telefonice

SUA au prelungit programul de colectare a datelor telefonice

Tribunalul secret american însărcinat să se pronunţe asupra programelor în domeniul supravegherii a prelungit programul de colectare a datelor telefonice, după ce acesta a expirat vineri, a anunţat Directorul Naţional al Serviciilor de Informaţii (DNI), potrivit Mediafax. Într-un comunicat, serviciile Directorului Naţional al Serviciilor de Informaţii (DNI) James Clapper, care supervizează cele 16 agenţii americane, inclusiv NSA, „a decis să declasifice şi să facă public faptul că Guvernul a solicitat Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA) să autorizeze din nou colectarea în vrac a metadatelor telefonice şi că acest tribunal a prelungit autorizarea”.

Această informaţie intră în cadrul „declasificărilor precedente, dat fiind interesul important şi continuu al opiniei publice faţă de programul de colectare a metadatelor telefonice”, se arată în comunicat. Preşedintele american Barack Obama a promis, la jumătatea lui august, să revizuiască progremele americane de supraveghere, în urma dezbaterilor provocate de dezvăluirile unui fost consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), Edward Snowden, care a oferit informaţii despre programe vaste de colectare atât a datelor telefonice, cât şi a datelor digitale.

Obama a pledat pentru mai multă transparenţă şi control în privinţa programelor. Administraţia sa a menţinut totodată o linie dură împotriva scurgerilor de informaţii confidenţiale şi îl caută, în continuare, pe Snowden pentru spionaj. Snowden s-a refugiat la Hong Kong şi apoi la Moscova, care i-a acordat un azil temporar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS