17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe fac geniile cu banii

Ce fac geniile cu banii

În săptămâna în care au fost desemnaţi câştigătorii prestigioaselor Premii Nobel, pe internet au apărut mai multe articole în care a fost abordat aspectul practic al acestor distincţii. Mai exact, au fost publicate informaţii cu privire la felul în care unii dintre laureaţii din trecut ai premiului au decis să cheltuiască cele opt milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro) oferite împreună cu medalia de aur Nobel.
Sir Paul Nurse, câştigătorul din anul 2001 al Nobelului pentru medicină, a ales să investească o parte din bani pentru a-şi îmbunătăţi motocicleta. Richard Roberts, câştigător al aceluiaşi premiu în 1993, a optat pentru schimbarea gazonului în faţa propriei case, în timp ce austriaca Elfriede Jelinek, câştigătoarea din 2004 a premiului pentru literatură, a declarat că nu va mai munci, pentru că şi-a obţinut în sfârşit independenţa financiară.
Un caz aparte l-a reprezentat Muhammad Yunnus, din Bangladesh, laureat al Nobelului pentru economie în 2001, cel care a investit suma câştigată într-un spital pentru cei săraci şi într-o organizaţie caritabilă care să ofere hrană celor lipsiţi de posibilităţi materiale. Pe de altă parte, preşedintele american Woodrow Wilson, câştigător al Nobelului pentru pace din 1920, a depus toată suma câştigată într-o bancă suedeză, aşteptând dobânda aferentă. Conform propriilor declaraţii, fostul preşedinte american s-a gândit în primul rând la vârsta pensionării, pe atunci neexistând o lege care să ofere pensie foştilor conducători de stat.
Totuşi, suma de aproape un milion de euro nu înseamnă prea mult, în condiţiile în care unele premii au fost împărţite de mai mulţi laureaţi – pot exista cel mult trei câştigători la fiecare categorie a Nobelurilor -, iar sumele impozitate de stat. Un exemplu elocvent în acest sens este Wolfgang Ketterle, de la Institutul Tehnologic din Masachusetts, cel care a împărţit Nobelul pentru fizică din anul 2001 cu alţi doi colegi. Potrivit declaraţiilor sale, suma care i-a revenit i-a ajuns doar pentru mici modificări ale propriei locuinţe şi pentru educaţia copiilor.

Laureaţii din 2013

Americanii James E. Rothman şi Randy W. Schekman şi germanul Thomas C. Südhof au fost recompensaţi luni cu premiul Nobel pentru medicină pe 2013. Ei au primit această distincţie pentru „descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre“. Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru descoperirea sistemului de transport din interiorul celulei, graţie căruia „moleculele sunt transportate în celulă în locul potrivit, la momentul potrivit“, se afirmă în comunicatul transmis de Comitetului Nobel.
Nobelul pentru fizică a fost acordat marţi cercetătorilor Peter Ware Higgs şi François Englert, pentru cercetările care au dus la explicarea originii maselor particulelor şi, implicit, la descoperirea existenţei particulei fundamentale denumite „bosonul Higgs“.
Premiul Nobel pentru chimie pe 2013 a fost atribuit miercuri cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, ei fiind recompensaţi „pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe“.
Nobelul pentru literatură i-a fost acordat scriitoarei canadiene Alice Munro, care este considerată „un maestru al prozei scurte contemporane“.
Premiul Nobel pentru Pace 2013 a fost acordat vineri Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru „eforturile susţinute pentru eliminarea armelor chimice“.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS