11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezvăluiri prin e-mail

Dezvăluiri prin e-mail

Conţinutul mesajelor transmise prin e-mail poate spune multe lucruri despre starea emoţională şi chiar despre personalitatea şi trăsăturile de caracter ale celor care le scriu, arată un studiu realizat de o echipă de la Consiliul Naţional de Cercetări din Canada, citat de Agerpres. În plus, experţii în comunicare susţin că mesajele electronice pot da indicii şi cu privire la sexul autorului, astfel că destinatarul îşi poate da seama dacă expeditorul unui e-mail este bărbat sau femeie, chiar dacă nu cunoaşte această persoană.
Cercetătorii au creat o imensă bază de date privitoare la sentimente, sperând ca aceasta să îi ajute să tragă concluzii în ceea ce priveşte autorii mesajelor electronice. Specialiştii canadieni în comunicare au selectat 24.200 de cuvinte, pe care le-au pus ulterior în relaţie cu o emoţie – de exemplu, au asociat cuvântul „îngheţată“ cu „bucurie“ şi „grădinărit“ cu „calm“. Demersul lor a servit apoi la analizarea a circa 32.000 de e-mail-uri publice şi la formularea unor concluzii în privinţa „conţinutului ascuns“ al acestor mesaje electronice. Rezultatele au arătat o diferenţă pronunţată între sexe, din punct de vedere al stilului de redactare, al topicii şi al vocabularului. Potrivit cercetătorilor, indiciile cele mai clare au fost cele legate de vocabular, acestea fiind cele care au ajutat cel mai bine la identificarea unui autor de e-mail ca persoană de sex masculin sau feminin. Analiza canadienilor a arătat că, de exemplu, femeile utilizează cu uşurinţă termeni legaţi de sentimente de bucurie sau tristeţe, în timp ce bărbaţii folosesc mai des cuvinte legate de teamă sau încredere. S-a constatat că există şi o asemănare între autorii de e-mail-uri reprezentând cele două sexe: atât bărbaţii, cât şi femeile folosesc termeni mai veseli, mai optimişti, în cadrul unui mesaj transmis unei femei, bărbaţii adăugând chiar cuvinte suplimentare asociate unor idei de „pregătire“, „disponibilitate“ şi „speranţă“.

Şi Twitter „vorbeşte“

Un alt obiectiv pe care oamenii de ştiinţă şi l-au propus a fost să încerce să „vadă“ trăsăturile de caracter ale autorului din spatele conţinutului emoţional. „Dacă eşti furios din când în când, este foarte bine, nu este nici o problemă“, a afirmat Saif Mohammad, unul dintre autorii studiului. „Dar, dacă eşti furios tot timpul, face parte din personalitatea ta, iar acest lucru se reflectă, involuntar, în ceea ce scrii“, a explicat acesta. Cu ajutorul unei baze de date formate din 585 de emoţii asociate unor cuvinte prelevate din mesajele transmise pe reţeaua de socializare Twitter, cercetătorii au creat un algoritm, încercând să alcătuiască portretul autorilor pornind de la un text scurt. În majoritatea cazurilor, rezultatele la care au ajuns cercetătorii în comunicare au fost conforme cu realitatea.
Oamenii de ştiinţă au explicat că posibilitatea de a detecta trăsăturile de personalitate şi sexul unui individ anonim ar putea ajuta la depistarea semnelor care anunţă o depresie sau la analiza medico-legală a unor criminali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS