11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePus pe drumuri de societatea de asigurări

Pus pe drumuri de societatea de asigurări

Un şofer este hotărât să-şi incendieze maşina în faţa sediului unei societăţi de asigurări din Craiova, care i-a respins dosarul de daună şi refuză să-l despăgubească.

Povestea în acest caz începe pe 2 august, zi în care două autoturisme s-au tamponat pe strada Fraţii Goleşti (fostă Reforma Agrară) din municipiul Craiova.
Craioveanul D.I. a povestit că, în timp ce conducea un Daewoo Cielo pe Fraţii Goleşti, şoferul unui BMW care venea din sens opus a tras stânga de volan pentru a evita să lovească un autoturism care ieşea de pe o alee, a intrat pe contrasens şi a lovit frontal Cielo.
După tamponare, şoferul BMW-ului şi-a recunoscut culpa şi a fost de acord să meargă la City Insurance, societatea de asigurări la care avea RCA, şi să-l despăgubească pe craioveanul care se afla la volanul autoturismului Cielo.
Cei doi şoferi au ajuns la societatea de asigurări şi au încheiat un formular de constatare amiabilă de accident, în care au explicat exact ce s-a întâmplat. Cei doi şoferi implicaţi în accident au apucat să reţină numărul şi marca maşinii pe care a evitat-o şoferul BMW-ului şi au menţionat datele în declaraţia dată la City Insurance. Ulterior, asigurătorul a încheiat un document de introducere în reparaţie a maşinii avariate, în care inspectorul de daune a menţionat că Cielo s-a ales cu avarii la bara faţă, faruri, grilă, capotă, radiator AC, aripile faţă şi la un lonjeron în urma tamponării. Ulterior, şoferul păgubit a fost întrebat de inspector dacă vrea să-şi repare maşina într-un service sau în regie proprie, iar craioveanul a ales a doua variantă. Avariile maşinii au fost evaluate de inspectorul City Insurance la suma de 3.000 de lei, bani care urma să-i intre în cont şoferului craiovean în 30 de zile după ce City Insurance Bucureşti îşi dădea acceptul. Pe 21 august, şoferul păgubit a fost anunţat de City Insurance prin adresa nr. 620 că dosarul său de daună a fost… respins. „Specialiştii“ de la Bucureşti ai City Insurance au stabilit că, de fapt, nu şoferul BMW-ului este vinovat de producerea accidentului, ci autoturismul care a ieşit de pe străduţă şi pe care l-a evitat şoferul BMW-ului.
Mai exact, în adresa de respingere a dosarului de daună RCA/DJ/325/2013, inspectorii City Insurance au invocat două articole din regulamentul de aplicare al Codului Rutier, 134 şi 135, lit. f. Primul articol spune că „la ieşirea din zonele rezidenţiale sau pietonale, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor cu care se intersectează“, iar al doilea că şoferul maşinii care ieşit de pe alee este obligat să acorde prioritate vehiculelor care circulă pe drumul public. În final, prin adresa de respingere a dosarului său, craioveanul a fost înştiinţat că, potrivit art. 27 din ordinul CSA 14/2011, nu primeşte despăgubiri pentru că accidentul s-a produs din culpa unei terţe persoane şi trebuie să se ducă la Biroul Poliţiei Rutiere.

„Îşi bat joc de mine“

După aceea, craioveanul a aflat că şansele să fie despăgubit de şoferul autoturismului găsit responsabil de inspectorii City Insurance sunt aproape nule, pentru că, în condiţiile în care între acest autoturism şi BMW nu a existat nici un impact, este imposibil de demonstrat că acest şofer este responsabil pentru producerea accidentului. Problema este că, chiar dacă ar recunoaşte că el a provocat accidentul, societatea de asigurări la care a încheiat poliţa RCA nu-i va despăgubi pe şoferii autoturismelor BMW şi Cielo, pentru că nu a existat nici cel mai mic impact între maşina sa şi BMW.
Am încercat să aflăm punctul de vedere al City Insurance în acest caz, însă solicitarea trimisă prin e-mail pe 28 august a rămas fără răspuns, ca şi al doilea e-mail trimis pe 4 septembrie.
Am cerut City Insurance să precizeze dacă, în condiţiile în care şoferul autoturismului care ar fi provocat accidentul are asigurarea RCA încheiată chiar la City Insurance, societatea de asigurări i-ar despăgubi pe şoferii autoturismelor care s-au tamponat frontal şi în baza căror prevederi legale.
Supărat că a rămas cu maşina avariată, D.I. susţine că se gândeşte să-şi incendieze maşina chiar în faţa sediului City Insurance din Craiova în semn de protest. „Îşi bat joc de mine. Mă trimit pe mine să caut şoferul acelei maşini, de parcă eu sunt poliţist sau detectiv. Dacă în locul acelei maşini pe care a evitat-o şoferul BMW-ului era un copil, pe cine mai găseau vinovat? Am reclamat abuzurile acestei societăţi la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, iar, în funcţie de răspunsul pe care o să îl primesc, o să îi dau sau nu în judecată. Mă gândesc să iau maşina şi să îi dau foc în faţa lor, pentru a atrage atenţia despre felul în care înţeleg ei să despăgubească şoferii păgubiţi“, a precizat craioveanul D.I. pentru Gazeta de Sud.

City Insurance, reclamat la CSA

Pe pagina de internet a City Insurance se precizează că 102 reclamaţii au fost formulate împotriva societăţii de asigurări la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) în ultimele trei luni. În raportul anual 2012, se precizează că City Insurance a avut anul trecut venituri totale din prime de asigurare subscrise în valoare de 263.789.975 de lei. Profitul contabil brut în anul 2012 a fost de 47.182.703 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS