12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGoană după legume în Piaţa Mare

Goană după legume în Piaţa Mare

http://www.youtube.com/watch?v=4w-R7IT2SdY

În Piaţa Mare din Craiova este forfotă, gospodinele au ieşit să îşi cumpere legume şi fructe pe care să le conserve pentru că iarna se apropie.

Toamna se numără borcanele cu gem, zacuscă şi murături din cămările gospodinelor. În Piaţa Mare este agitaţie în aceste zile. Preţurile diferă de la tarabă la tarabă, iar clienții trebuie să negocieze la sânge cu vânzătorii. „Am început să ne aprovizionăm pentru iarnă: castraveţi, gogoşari. Preţurile sunt accesibile, dar ar trebui să ne mai crească guvernul pensiile că se ne putem descurca mai bine. Fac aceleaşi murături pe care îmi aduc aminte că le făcea şi mama în copilăria mea: castraveţi, ardei umpluţi cu varză, ţelină şi morcov. Preţurile la fructe sunt aşa şi aşa. Eu am făcut compot de prune, de caise şi de piersici“, spune Iulica Dafina, o gospodină care se pregătește din timp pentru iarnă.
Comercianţii profită de faptul că sunt în sezonul murăturilor şi al dulceţurilor şi cresc preţurile de la o zi pe alta. Oana Singuran, o altă gospodină, are grijă ce produse alege: „Mai întâi dau o raită prin toată piaţa ca să văd preţurile şi legumele cele mai bune. Am început să pregătesc murăturile şi zacusca pentru iarnă, însă unele preţuri sunt cam piperate. Cel puţin astăzi, preţurile sunt mai mari decât au fost ieri. Până acum am cumpărat nişte vinete, pe care mi le-a lăsat vânzătoarea după ce ne-am tocmit la 1,5 lei, pentru că normal le avea la 2 lei“.

Preţurile au crescut de la o zi la alta

Printre zecile de oameni cu sacoşele pline îşi face loc şi Ştefania Dumitrescu, care, de când a început febra cumpărăturilor pentru aprovizionarea de iarnă, vine în piaţă zilnic: „Am venit şi ieri în piaţă pentru că în fiecare zi vin şi mai iau câte ceva că altfel sunt grele plasele şi nu pot. Astăzi am observat că preţurile au mai crescut faţă de ieri. Eu cumpăr castraveţi, gogoşar, capia şi treptat o să încep să pregătesc şi murăturile asortate“.
  Gospodinele, deşi spun că unele preţuri sunt cam mari, se gândesc şi la munca depusă de ţărani pe tot timpul verii. „Dacă ne gândim cât efort depun aceşti oameni de când plantează legumele şi până ajung cu ele în piaţă, pot să spun că preţurile sunt bune. Fructele mi se pare însă cam scumpe“, zice Maria Burta, o altă gospodină.

„Vânzarea merge prost pentru că nu are lumea bani“

Aflaţi de cealaltă parte a baricadei, comercianţii care stau cu tarabele pline se miră ce să mai facă şi cum să îşi aranjeze mai frumos legumele ca să atragă clienţii. „În ultimul timp, am vândut şi cu sacii pentru că şi preţul este mai convenabil aşa“, spune Constantin Fleară, un comerciant venit din Olt şi care vinde gogoşar şi capia. Însă pentru Ionica Călin, care vine în fiecare zi cu marfă de la Castranova, vânzarea nu merge bine nici în această perioadă: „Merge prost pentru că nu are lumea bani. Am tot ardeiul la 2,5 lei şi tot nu merge. Marfa s-a împuţit pe câmp, jumătate o aducem pe masă, în piaţă, şi jumătate rămâne stricată pe câmp din cauza ploii acide“.
În faţa unei grămezi de fasole, Sabina Vasile mănâncă seminţe şi spune că nu are prea mult de muncă la tarabă pentru că oamenii nu se îngrămădesc să cumpere din cauză că banii sunt din ce în ce mai puţini: „Aduc marfa de la Bădoşi, dar nu se vinde pentru că nu are lumea bani. Dar ce să facem, venim şi mâine, şi poimâine că altă şansă nu avem“, încheie femeia.
Faptul că vin de la ţară şi că o parte din bani îi pierd pe drum este alt motiv pentru care comercianţii din Piaţa Mare se plâng: „E greu. Preţurile nu sunt mari la cât muncim şi cheltuim noi banii aici, la piaţă“, îşi spune Maria Cotoi ofurile, îndemnată de vecina de tarabă.
Cu preţuri mici sau mari, gospodinele fac cum fac şi îşi pun câte ceva în cămară ca să aibă ce scoate pe masă şi în sezonul rece, iar forfota din Piaţa Mare va mai continua cel puţin câteva săptămâni.

Preţurile orientative ale legumelor şi fructelor din Piaţa Mare Craiova:

Ardei gogoşar: 2-3 lei kg
Ardei gras: 1,5- 2 lei kg
Ardei capia: 2-3 lei kg
Vinete: 2- 2,5 lei kg
Gogonele:1-2 lei kg
Conopidă: 4-5 lei kg
Castraveţi: 1,5-2 lei kg
Prune:1,5 -2 lei kg
Piersici: 2 lei kg
Pere: 3,5 lei kg
Struguri: 3,5- 4 lei kg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS