6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoile tehnologii şi tendinţele viitoare, prezentate la Craiova

Noile tehnologii şi tendinţele viitoare, prezentate la Craiova

Universitatea din Craiova găzduieşte, începând de ieri, „The 5th International Conference on Computational Collective Intelligence Technologies and Applications – ICCCI’2013“, eveniment care a adus în Bănie peste 100 de cercetători din ţări precum Italia, Germania, Polonia, Franţa, Marea Britanie, Cehia, Spania, Slovacia, Grecia, Luxemburg, Olanda, Japonia, Vietnam, Coreea, Taiwan, Malaiezia, Algeria, Maroc, Chile, România, Macedonia sau Brazilia.
Participanţii dezbat teme de mare actualitate din domeniul inteligenţei computaţionale colective, precum: reţelele sociale, web-ul semantic, al datelor şi al serviciilor, învăţarea automată, internetul obiectelor şi sistemele multiagent.

Noua generaţie, preocupată de imagine

Ieri, una dintre dezbateri a cuprins preocuparea pentru imagine şi îmbunătăţirea ei, fie că este vorba de imaginea de pe reţele de socializare sau de telefoanele mobile.
 Cercetătorii sunt peocupaţi să găsească soluţii ca în viitorul apropiat să nu mai existe imagini pixelate, expunând diverse studii în acest sens. Lucrările s-au derulat sub coordonarea unei absolvente de studii universitare în România, care acum trăieşte în Franţa. „Sunt foarte multe aplicaţii în ziua de astăzi şi sunt foarte mulţi algoritmi de imagine, care pot fi accesaţi sau interpretaţi într-o manieră colectivă, folosind sisteme multiagent. Eu lucrez în partea de compresie, care contează mult când încercaţi să vă uitaţi pe facebook sau pe twiter sau încercaţi să descărcaţi o imagine, la început vedeţi o imagine pixelată, ce depinde de conexiunea dumneavoastră. Eu încerc să ameliorez calitatea imaginilor. Reţelele de socializare sunt o parte a vieţii zilnice şi încercăm să ajutăm la îmbunătăţirea imaginii. Noile tendinţe sunt ecranele HD, cu mai multă calitate şi accesabilitate, interacţiune. Mai mult decât atât, trebuie să vi se sugereze ce veţi face sau să vi se intuiască într-un anumit fel gândurile“, a spus conf. univ. dr. Maria Trocan, coordonatoarea secţiunii privind calitatea imaginii, la conferinţa de la Craiova.

Noutăţile participanţilor
de la Craiova

Cu noutăţi în domeniul tehnologiilor se prezintă la această conferinţă şi profesorii din Craiova, organizatori ai evenimentului, care va avea efecte şi asupra activităţii studenţilor, dar va avea aplicabilitate şi în evoluţia multor domenii de activitate.
„Pe de o parte, colectivitatea în sine este o metaforă şi pentru colaborare şi, pe de altă parte, îi ajută pe tinerii doctoranzi care lucrează în domeniul inteligenţei colective. Ca şi noutăţi, noi avem în domeniul modelării coloniilor de furnici. Am făcut un sistem distribuit, care modelează modul de colaborare a furnicilor şi este capabil să exploateze la maximum resursele de calculi disponibile în modul cât mai apropiat de cel în care furnicile comunică în natură. Pe viitor, încercăm să extindem acest sistem pentru modelarea roiurilor de particule la modul general, cum ar fi particulele din domeniul biologic“, a precizat prof. univ. dr. Costin Bădică, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii din Craiova.  

Rolul reţelelor de socializare în cercetare

Nici reţelele de socializare nu sunt scoase din atenţia cercetătorilor români, dar şi străini. La această conferinţă se pune în discuţie ce rol are, de fapt, comunicarea de pe facebook sau twiter, relativ banală la prima vedere. „Reţelele de socializare sunt platforme de colaborare, sunt nişte medii de calcul care au capacitatea de a acumula un volum mare de informaţie, şi nu numai, despre entităţi singulare, ci despre modul de comunicare între entităţi, modul cum se schimbă informaţia şi cum se trimite la persoane, ce declară fiecare despre el, dar şi cum se fac asocierile. Toată informaţia dacă o analizăm putem să înţelegem cum se formează comunităţile, cum se stimulează colaborarea sau competiţia, cum se formează opiniile. Platforma de reţele sociale ne oferă premisele pentru a face cercetare în domeniul inteligenţei colective, altfel nu avem datele respective“, a mai spus Costin Bădică. Lucrările expuse la Craiova vor fi publicate de prestigioasa editură Springer şi sunt indexate în numeroase baze de date internaţionale, incluzând DBLP, SpringerLink, Scopus şi ISI Thomson. De altfel, trebuie menţionat că „International Conference on Computational Collective Intelligence Technologies and Applications“ este la cea de a V-a ediţie, primele patru fiind organizate în: Wrocław, Polonia (2009), Kaohsiung, Taiwan (2010), Gdynia, Polonia (2011), Ho Chi Minh City, Vietnam (2012).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS