21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO bijuterie în Estul Europei

O bijuterie în Estul Europei

Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei îşi va deschide porţile pentru expoziţiile permanente, speră conducerea, în anul 2015. Piesele aflate în colecţia acestei secţii vor fi puse în valoare printr-un proiect de amploare cu finanţare europeană, care se ridică la 11 milioane de euro. Dotările avangardiste vor fi printre cele mai impresionante din Europa de Est.

Deşi clădirea Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei este gata, fiind restaurată în urma unui amplu proces, pentru expoziţia permanentă, publicul mai are un pic de aşteptat. Proiectul pentru butaforia sălilor şi punerea în valoare a exponatelor este gata, la fel şi studiul de fezabilitate. Sunt aşteptaţi însă banii europeni. „Acum, Consiliul Judeţean Dolj încearcă să obţină o finanţare europeană pentru perioada 2014-2020, pe fonduri structurale. În funcţie de cum se obţine finanţarea, vom începe şi implementarea, care va dura un an. Valoarea proiectului este de 11 milioane de euro. Suma este foarte mare ca să fie făcută din bugetul public. Ca perspectivă e foarte greu să dăm un timp. Noi ne propuseserăm ca în 2015 să fie gata, pentru că atunci se fac 100 de ani de la înfiinţarea Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie, înfiinţat pe 1 aprilie 1915“, a explicat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.

Dispersoare de miros, holograme şi vitrine vidate

Suma impresionantă la care se ridică amenajarea sălilor şi punerea în valoare a pieselor se justifică prin folosirea unor echipamente de ultimă generaţie, care vor aduce Muzeul Olteniei în fruntea instituţiilor de acest gen din Europa de Est. „Mulţi specialişti în muzeografie care au văzut proiectul au spus că va fi o expoziţie de avangardă, nu numai pentru România, ci pentru toate ţările postcomuniste, din estul Europei. Eu, ca muzeograf, până la întâlnirea proiectului nu auzisem de astfel de aparatură. Este vorba de dispersoare de miros care, în momentul în care vizitatorul intră în sala respectivă, produce mirosul epocii la care se referă sala. Avem prevăzut la subsolul clădirii, într-una dintre sălile în care vom avea craniul de la Peştera Muierii, dispensor care să refacă mirosul de peşteră“, a specificat Florin Ridiche. Directorul instituţiei spune că, „la sala cu dacii, sunt câteva elemente electronice de expunere care aduc foarte mult cu hologramele. Se cunoaşte un obicei al dacilor că atunci când apăreau nori, ei trăgeau cu săgeţile în nori pentru a îndepărta demonii şi duhurile rele. Acele săgeţi reprezintă un sistem electronic, în genul hologramei. Vizitatorul intră într-o butaforie care cuprinde şi replici, şi piese de patrimoniu. Ideea a fost ca el să fie introdus în atmosfera epocii“.
Proiectul va include şi aducerea unor vitrine securizate individual şi vidate, care au şi funcţia de conservare a pieselor, în sensul că nu se mai depun nici praf şi nici microorganisme pe exponate. Lapidariul sau curtea interioară a clădirii va fi transformat într-un spaţiu de relaxare, un soi de cafenea muzeală, iar tot acolo se vor proiecta şi filme documentare. Un hol al clădirii va fi transformat în librărie, iar sala de expoziţii temporare va deveni multifuncţională, cu un sistem de scaune care se vor ridica în tavan în timpul expoziţiilor şi vor fi coborâte în timpul proiecţiilor de filme.

Ce are secţia
mai de preţ?

În fiecare sală a Secţiei de Istorie-Arheologie va fi expus permanent şi tezaurul muzeului, adică acele piese din aur, care, la acest moment, sunt scoase foarte rar din depozit. Florin Ridiche a făcut o avanpremieră a ceea ce vor putea vedea vizitatorii în cadrul expoziţiei permanente. „O să expunem rarităţile pe care le avem, de la craniul de homo sapiens la tezaurul de aur de la Dudaşul Schelei, monede şi podoabe, bijuteriile familiei Aman, diverse piese antice, chiar şi preistorice şi, bineînţeles, multe dintre obiectele de patrimoniu de argint ale muzeului“.

Trei evenimente până la sfârşitul anului

Pentru ca oamenii să nu uite de clădire şi de faptul că ea adăposteşte un muzeu, aceasta va găzdui trei evenimente până la încheierea anului în curs. „Până la obţinerea finanţării, avem de gând să folosim foarte mult spaţiile pe care le avem prin expoziţii temporare. Avem, la mijlocul lunii octombrie, Salonul Internaţional de Restaurare MATCONS, ediţia a III-a, care presupune, pe lângă un simpozion cu restauratori din ţară şi din străinătate, şi o expoziţie cu cele mai deosebite piese restaurate şi de la noi şi de la alte muzee din ţară. Vom mai avea expoziţia «Istoria în imagini», gravură şi litografie, cele mai vechi imagini pe care le are Muzeul Olteniei, în colaborare cu Direcţia Judeţeană a Arhivelor Statului, iar în cursul lunii decembrie vrem să venim cu, poate, cea mai spectaculoasă expoziţie de anul acesta, «Rarităţi din colecţia Muzeului Olteniei». Încercăm să ţinem publicul aproape de clădire, e adevărat, folosind mai puţine săli, tocmai pentru ca să nu uite clădirea şi monumentul şi faptul că acest monument este şi un muzeu“, a conchis Florin Ridiche.

Pe 12 septembrie, Simpozionul
„Muzeul şi cercetarea ştiinţifică“

Pe 12 septembrie, la ora 10.00, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, Muzeul Olteniei va deschide Simpozionul „Muzeul şi cercetarea ştiinţifică“, prin Secţia de Ştiinţe ale Naturii. Acesta este un prilej de a sărbători 90 de ani de la înfiinţarea secţiei. Simpozionul va dura până pe 14 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS