16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest de amploare la Sofia faţă de guvernul socialist

Protest de amploare la Sofia faţă de guvernul socialist

Mii de bulgari s-au strâns, aseară, în faţa parlamentului de la Sofia în cel mai amplu protest din ultima lună faţă de guvernul socialistului Plamen Oreşarski, informează evz.ro. În cea de a 83-a zi de proteste, numărul manifestanţilor a fost mult mai mare faţă de cel din luna august. Potrivit datelor comunicate de poliţie, la miting s-au adunat peste 4.000 de persoane, dar manifestanţii susţin că în unele momente numărul lor a ajuns la 10.000, transmite Agerpres.

Ca de obicei, protestatarii s-au strâns în jurul orei 19 în faţa clădirii guvernului, strigând “Mafie” şi “Demisie” şi au defilat până la parlament, blocând circulaţia în unele intersecţii importante din centrul Sofiei. În timpul protestelor nu s-au înregistrat incidente semnificative, forţele de ordine au intervenit în câteva cazuri pentru a îi împiedica pe unii protestatari să ajungă în imediata apropiere a parlamentului, dar nu a fost nevoie să recurgă la forţă.

Pentru prima dată, la protestul antiguvernamental organizat de obicei în reţelele de socializare s-au alăturat simpatizanţi ai partidului GERB, de opoziţie, aduşi cu autocare din diferite părţi ale ţării. “Războiul autocarelor”, a scris cotidianul Trud, comentând că, la fel ca Partidul Socialist, şi conservatorii au adus la Sofia simpatizanţi din provincie. Totodată, o parte dintre cetăţenii care au protestat împotriva guvernului în ultimele 82 de zile s-au declarat nemulţumiţi că GERB încearcă să profite de acţiunile lor.

În acelaşi timp, liderul partidului socialist, Serghei Stanişev, a declarat că partidul nu va face niciun pas înapoi, pentru că “alegerea este făcută şi asta este în interesul societăţii”. Stanişev a declarat că protestele sunt din ce în ce mai puţin spontane şi urmăresc din ce în ce mai multe obiective politice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS