16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu început lucrările de reabilitare a Porţii Sărutului

Au început lucrările de reabilitare a Porţii Sărutului

Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) au început ieri lucrările de reabilitare a Porţii Sărutului din Târgu Jiu. În jurul monumentului au fost ridicate schele pentru a facilita accesul la partea superioară a operei. Firma care se va ocupa de realizarea lucrărilor de reabilitare a Porţii Sărutului a fost desemnată prin licitaţie de către Ministerul Culturii. În acest sens au fost alocate fonduri de peste 371.000 de lei.
„Au început lucrările de intervenție asupra Porții Sărutului. Se va înlocui placa de plumb de deasupra Porții, la care s-au observat probleme de izolație de-a lungul anilor și tocmai de aceea se fac aceste lucrări. În 30 de zile se va finaliza această lucrare. Se va îndepărta placa de plumb, se va observa ce este sub placă, se vor lua măsurile tehnice care se impun“, a spus Adina Andrițoiu, directoarea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din cadrul Primăriei Târgu Jiu. La rândul său, Daniel Sabău, reprezentantul firmei care se ocupă de reabilitarea monumentului realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, a precizat că se va înlocui complet învelitoarea din plumb de deasupra lăzii din piatră, care este aşezată pe cei doi stâlpi. „Sunt lucrări de conservare suplimentară, se referă la o verificare a învelitorii superioare. Sunt lucrări prin desfacerea învelitorii, se va face o analiză de verificare, la exterior se vor face lucrări de biocidare, în patru săptămâni vom termina“, a declarat Daniel Sabău, reprezentantul firmei care se ocupă de lucrările de intervenție.

Din 2015 în Patrimoniul UNESCO

Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional al Patrimoniului, Poarta Sărutului este unul din cele mai valoroase şi importante monumente din România. Opera, care face parte din Ansamblul „Calea Eroilor“ realizat de Constantin Brâncuşi, va intra din 2015 în Patrimoniul mondial al UNESCO.
„Institutul Național al Patrimoniului este organismul care finanțează lucrările de restaurare – conservare pentru componenta artistică și piatră a Porții Sărutului de la Târgu Jiu. Monumentul emblematic face parte din Ansamblul Monumental «Calea Eroilor», obiectiv care va fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, începând cu anul 2015“, a declarat Alexandru Muraru, director general al Institutului Național al Patrimoniului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS